Na "Srijedi u Muzeju" doznajte koja ptica ulijeće u hranilicu poput Ramba Foto: ilustracija

Na "Srijedi u Muzeju" doznajte koja ptica ulijeće u hranilicu poput Ramba

Varaždinske vijesti | 19.3.2019. u 20:48h | Objavljeno u Društvo

U sklopu "Srijede u Muzeju", 20. ožujka u palači Herzer (Gradski muzej Varaždin, Franjevački trg 10) bit će predstavljen priručnik "Ptice Hrvatske i Europe", objavljen u nakladi Udruge Biom, koja se bavi zaštitom ptica i očuvanjem prirode.

Riječ je o prvom hrvatskom izdanju knjige Collins Bird Guide, najuspješnijeg i najpoznatijeg priručnika o pticama, tiskanog u više od milijun i sto tisuća primjeraka, na 22 jezika, čiji su autori Lars Svensson, Killian Mularney i Dan Zetterström.

Hrvatsko izdanje priručnika na 440 stranica obuhvaća više od četiri tisuće ilustracija i brojne podatke važne za prepoznavanje svih vrsta ptica u Hrvatskoj, s informacijama o njihovu izgledu, staništima, rasprostranjenosti i glasanju. S obzirom na opsežnost i stručnost, ali i pristupačnost prikaza, priručnik može poslužiti kao korisna pratnja na terenskim istraživanjima, izletima i putovanjima te kao pomoćno sredstvo u nastavi, pa se njime mogu služiti i vrsni ornitolozi, ali i početnici u promatranju ptica i zaljubljenici u prirodu, koji pobliže žele upoznati začudni ptičji svijet. Autori su u opise unijeli i životne priče, detalje i usporedbe koji toj knjizi daju posebnu dozu ljudskosti, pa se u priručniku mogu naći i zanimljive crtice o tome koja ptica ulijeće u hranilicu poput Ramba, a koja svojim glasanjem zvuči kao da poručuje "kupuj kruh!".

Priručnik "Ptice Hrvatske i Europe" predstavit će jedan od urednika izdanja Vedran Lucić, koji će tom prigodom održati i informativno predavanje o njegovu praktičnom korištenju u promatranju ptica. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Svi zainteresirani imat će mogućnost kupiti knjigu po promotivnoj cijeni.