Monoopera “Ljudski glas” u HNK-u u srijedu

VV | 7.5.2018. u 09:29h | Objavljeno u Društvo

U srijedu 9. svibnja u 19.30 sati bit će održana Monoopera “Ljudski glas” Francisa Poulenca prema tekstu Jeana Cocteaua u Klubu Europa media. Ulaznice su u slobodnoj prodaji po cijeni od 30 kuna. Monoopera Ljudski glas (“La voix humaine”) Francisa Poulenca (1899. - 1963.) nastaje 1958. godine na tekst Jeana Cocteaua (1889. - 1963.).

Ova "tragédie lyrique" prestavlja posljednji razgovor mlade žene i njezina sada već bivšeg ljubavnika. Monoopera koja je originalno pisana za veliki orkestar (večeras u komornoj izvedbi uz klavir) donosi mračnu atmosferu posljednjeg telefonskog razgovora dvoje ljubavnika. Često prekidanje telefonske veze unosi dodatni nemir u njihov razgovor. Ona prolazi kroz čitavu lepezu emocija, prisjećajući se sretnih zajedničkih dana priznaje mu kako je pokušala počiniti samoubojstvo.

Poulenc sklada na način da izmijenjuje recitativne dijelove s velikim melodijskim lukovima koji prate i diktiraju dramski naboj djela. Jedini protagonisti na sceni su Ona i telefon, kako čujemo samo njezin glas postajemo potpuno uronjeni u njezinu buru emocija i u njezin svijet koji se svakim taktom glazbe sve više urušava.

Premijera ovog djela bila je 1959. godine u Opéra-Comiqueu u Parizu, u izvedbi Denise Duval, pod ravnanjem Georgesa Prêtrea. Program je nastao u suradnji s HNK-om u Varaždinu i sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture.

Marija Lešaja (Zagreb, 1983.) pohađala je glazbenu školu Blagoje Bersa (osnovna škola - flauta, prof. Vesna Hajdin, srednja škola – solo pjevanje prof. Viktorija Badrov). Nakon studija filozofije i sociologije upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje i diplomira u klasi izv. prof. Cynthije Hansell-Bakić. Godine 2008. upisuje dvogodišnje usavršavanje na Universitaet fuer Musik und darstellende Kunst u Beču u opernoj klasi prof. Theimera i prof. Orlowskog.

Označeno u