Mjuzikl "Prošlih pet godina" uskoro u varaždinskom HNK

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.1.2018. u 11:15h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 3. siječnja na Velikoj sceni HNK u Varaždinu održana je prva proba mjuzikla "Prošlih pet godina" (Last five years) suvremenog američkog autora Jasona Roberta Browna dok se hrvatska premijera očekuje 9. veljače u 19.30 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu, a ulaznice za prve reprize su već u prodaji.

Režiju potpisuje mlada i talentirana Lea Anastazija Fleger, dirigent je Stjepan Vuger, a u predstavi nastupaju Hana Hegedušić, Igor Barberić/ Ivan Čuić.

Inače, mjuzikl suvremenog američkog autora Jasona Roberta Browna premijerno je izveden u Chicagu, a ubrzo je postavljen i na Off- Broadwayu i West Endu. Mjuzikl je dobitnik Drama Desk nagrade za najbolju glazbu i tekst mjuzikla. Igra se po cijelom svijetu, a 2014. godine je doživio i filmsku premijeru.

Mlada redateljica Lea Anastazija Fleger, Varaždincima poznata po odličnoj režiji predstave Bog masakra Yasmine Reze, kaže za ovo glazbeno- scensko djelo da predstavlja popularni žanr- mjuzikl na najbolji mogući način.

Naime, "Prošlih 5 godina" intiman je, komorni mjuzikl pun nabijenih emocija, humora i odlične glazbe. Zanimljiva je činjenica da cijelu dramsku radnju nose samo dva lica. Cathy i Jamie. Songovi prate priču o pet godina njihova života, njihove veze od samog početka (prvog izlaska) do kraja braka.

Dvoje glumaca- pjevača cijelu su predstavu na sceni. Zahtjevan i izazovan je to zadatak za bilo kojeg profesionalca. Mi imamo izvrsnu Cathy- Hanu Hegedušić, te u alternaciji Jamiea- Ivana Čuića i Igora Barberića.

Dramska struktura mjuzikla iznimno je zanimljiva. Cathy i Jamie paralelno pričaju svoju ljubavnu priču. Oni zajedno stvaraju sliku o povijesti veze koja je prerasla u brak. Jamie priča priču kronološki, od upoznavanja do raspada braka, dok Cathy to čini obrnuto, od kraja prema početku. Njihove priče vremenski se preklope na sredini, na činu vjenčanja.

Gomilanjem raznih muzičkih stilova, dinamičnim izmjenama songova i dijaloških scena, na sceni se stvara ludi život, mikrokozmos mlade glumice i mladog pisca.

Siže mjuzikla neprestano nas baca kroz pet godina života Jamiea i Cathy. Iz dvije vizure gledamo sreću, smijeh, suze, svađe, nade, razočaranja, cijeli spektar emocija. Svatko na svoj način prikazuje događaje koje su zajedno proživjeli.

U mjuziklu se pojavljuju razni glazbeni žanrovi. Ovisno o emociji te događajima u songovima izmjenjuju se pop, rock, jazz, latino, klezmer te klasična glazba. Songovi su pjevni i svi će ih pjevušiti na izlasku iz kazališta. Glumce - pjevače prati bend od šest glazbenika. Klavir, violina, gitara, dva violončela i bass.

- Mala ekipa za veliki kazališni događaj - zaključuje Lea Anastazija Fleger.

Ulaznice za reprize su u prodaji na blagajni Kazališta.