Mjesec varaždinskog šnajderaja - konferencija za medije u palači Herzer Foto: Nikola Leskovar

Mjesec varaždinskog šnajderaja – nova manifestacija počinje u srijedu

| 17.3.2017. u 14:31h | Objavljeno u Društvo

- Na prvi pogled moda i muzej nemaju puno dodirnih točaka, međutim, ako samo malo zavirimo u povijest, vidimo da je jedan od najvažnijih cehova bio onaj koji je okupljao varaždinske tekstilce, one koji su ga proizvodili i one koji su ga krojili, izrađivali odjeću i obuću - rekao je Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin (GMV), u petak predstavljajući manifestaciju Mjesec varaždinskog šnajderaja, koja će se održavati od 22. ožujka do 23. travnja.

Modnim tragovima Varaždina

Prvi događaj bit će u srijedu 22. ožujka u palači Herzer, u 19 sati otvara se izložba „Modnim tragovima Varaždina“ varaždinske modne krojačice Katice Seglin, koja ni jedan predmet koji je za sebe izradila nije prodala pa se može očekivati velik broj unikatnih izložaka.

Manifestaciju je predstavila i Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, koja je najavila modne revije varažidnskih dizajnerica.

– Osim velikih tekstilnih kompanija, u Varaždinu djeluje desetak „malih“ dizajnerica, koje odjevnim predmetima i modnim dodacima izražavaju svoju kreativnost, stoga smo pozornost javnosti željeli skrenuti na njih. Tijekom tri petka u modnim revijama varaždinske dizajnerice Snježana Radev, Ana Kraš Šoštarić, Željka Vidović Škec, Ivana Kuzminski, Jelena Kosić, Gordana Muška, Melita Kukec, Blaženka Roth i Mura Pehnec predstavit će svoje modne kolekcije, a 21. travnja bit će revija modela nadahnutih Varaždinom – najavila je.

Haljina iz New Yorka

Poveznica mode i muzeja je i prije tri godine otvoreni stalni postav muzeja u Starom gradu „Moda kroz stoljeća“. S restauriranja je došla svečana večernja haljina koju je GMV prije četiri godine otkupio od varaždinske obrtničke obitelji Goger zahvaljujući posjetiteljima Noći muzeja. Haljina je izrađena u New Yorku krajem 19. stoljeća, nosile su ju tri generacije, koje su ju po potrebi prekrajale.

Miran Bojanić Morandini osvrnuo se i na povijesne okolnosti u kojima se razvijala moda u Varaždinu.

– Zahvaljujući Mariji Tereziji, jedna od prvih svilarskih industrija bila je u Varaždinu. Ona je donijela čak i propise o sadnji duda, murve uz sve državne ceste kako bi se povećala količina materijala za svilarsku industriju, koja je svako desetljeće propadala pa se razvijala nova, a u 19. stoljeću počela je i značajnija industrijska proizvodnja. U 20. stoljeću, koje u Varaždinu možemo zvati stoljećem tekstila, prije 99 godina, otvoren je Tivar, koji je uz ostale industrije generirao ne samo gospodarski nego i obrazovni, kulturni, sportski život Varaždina. Smatralo se da je 21. stoljeće pokazalo je da je tekstil stvar prošlosti i da se Varaždin mora okrenuti nekim drugim smjerovima, ali to se nije pokazalo točnim i vjerujemo da tekstilna industrija i prije svega kreativci i modni dizajneri imaju budućnost i da Varaždin može živjeti i od toga – zaključio je ravnatelj.