Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja u subotu u Gradskom muzeju Varaždin Foto: Gradski muzej Varaždin

Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja u subotu u Gradskom muzeju Varaždin

Varaždinske vijesti | 17.5.2019. u 16:32h | Objavljeno u Društvo

U subotu 18. svibnja u Gradskom muzeju Varaždin održat će se manifestacije Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja, i to u vrijeme od 9 do 13 sati te od 20 24 sata.

Osim besplatnog razgleda svih izložbenih postava u GMV-u, priređen je i posebni program Mali muzealci – priče o slikama (ENM, Palača Sermage, 20 – 21 sat), u kojemu sudjeluju učenici iz 3. b razreda V. osnovne škole Varaždin.

Program Međunarodnog dana muzeja:
Subota, 18. 5. 2019., 9 – 13 sati
Besplatni ulaz za razgled svih izložbenih postava GMV-a

STARI GRAD
Stalni postav Kulturo-povijesnog odjela

PALAČA HERZER
Stalni postav Svijet kukaca

Izložba Povratak u Vojnu krajinu
Organizatori: GMV, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski institut za povijest.

PALAČA SERMAGE
Stalni postav starih majstora
Izložba: Renata Poljak – Terra Incognita

Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (UNESCO-ICOM), te se otad, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta u više od 35.000 muzeja.

Ovogodišnja tema Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije naglašava važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred velikim izazovima vremena, a s društvenim promjenama mijenja se i uloga muzeja u društvu. U toj svojoj transformaciji muzeji moraju očuvati svoju primarnu zadaću – prikupljanja, proučavanja, zaštite i komunikacije muzejskih predmeta, ali i težiti tomu da postanu još fleksibilniji, usmjereniji na publiku i društvo, prilagodljiviji i mobilniji. Transformacije muzeja sve su prisutnije u praksi, oni pomiču svoje granice te od nekoć statičnih institucija danas postaju zanimljiva interaktivna mjesta.

- Gradski muzej Varaždin, vođen ovim tendencijama, nastoji uvijek iznova pronalaziti inovativnije načine kako privući novu publiku na svoja događanja, ali i zadovoljiti stalnu publiku novim načinima prezentacije muzejskih zbirki. Takve tendencije sve se više primjenjuju i u izložbenim koncepcijama, o čemu svjedoči i aktualna izložba Povratak u Vojnu krajinu. Muzej isto tako mora ukazivati i na vrijednost baštine koju čuva osiguravajući prenošenje informacija u budućnost, a naša budućnost su mladi, za koje se u Gradskom muzeju Varaždin posebni sadržaji organiziraju kroz edukacijski program MIŠ – Muzej i škola. Rukovodeći se ovogodišnjom temom Budućnost tradicije, njih smo kroz posebni program Mali muzealci – priče o slikama uključili u Europsku noć muzeja, kada će baštinu iz stalnoga galerijskog postava u palači Sermage posjetiteljima predstaviti oni koji će jednoga dana i baštiniti - poručju iz GMV-a.

Program Europske noći muzeja:
Subota, 18. 5. 2019., 20 – 24 sata
Besplatni ulaz za razgled svih izložbenih postava GMV-a / Mali muzealci – priče o slikama

STARI GRAD
Stalni postav Kulturo-povijesnog odjela

PALAČA HERZER
Stalni postav Svijet kukaca

Izložba Povratak u Vojnu krajinu
Organizatori: GMV, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski institut za povijest.

PALAČA SERMAGE
Stalni postav starih majstora
Izložba: Renata Poljak – Terra Incognita

20 – 21 sat: Mali muzealci – priče o slikama - Program su pripremili učenici 3. b razreda iz V. osnovne škole Varaždin, pod vodstvom učiteljice Vlatke Kostanjevac i više kustosice u GMV-u Elizabete Igrec. Učenici će u ulozi muzejskih vodiča posjetiteljima predstaviti slike iz galerijskog stalnog postava starih majstora.

VARAŽDINSKA SINAGOGA, A. Cesarca 16/A
Izložba Židovi i Varaždin
Organizatori: Grad Varaždin i Gradski muzej Varaždin.
Razgled izložbe / projekcija dokumentarnih filmova autorice Mire Wolf

Europska noć muzeja priređuje se uz Međunarodni dan muzeja u koordinaciji francuskog Ministarstva kulture i pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO-ICOM-a. Manifestacija se organizira od 2005. godine, a Gradski muzej Varaždin u njoj sudjeluje svaki put od samog početka.