Matica hrvatska proslavila 175. obljetnicu u Varaždinu

VV | 15.12.2017. u 15:23h | Objavljeno u Društvo

Akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske (MH), potpredsjednik Stjepan Sučić i predsjednik varaždinskog ogranka Matice Ernest Fišer u klubu Europa media u Varaždinu održali su u četvrtak 15. prosinca svečanu akademiju u povodu 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske.

S govornice se akademik Stjepan Damjanović, između ostalog, dotaknuo ortačkog povezivanja politike i kulture, od kojeg imaju interesa samo pojedinci, i citirao Mahatmu Gandhija upozoravajući na mane koje uništavaju čovjeka: bogatstvo bez rada, zadovoljstvo bez savjesti, znanje bez karaktera, religija bez žrtvovanja, politika bez principa, znanost bez ljudskosti i posao bez etike.

Predsjednik varaždinskog ogranka Matice Ernest Fišer podsjetio je na činjenicu da je Varaždin bio jedan od središta hrvatskoga narodnog preporoda te podigao niz znamenitih preporoditelja ponajviše se u govoru pozivajući na profesora Dragu Bišćana, koji je dužnost tajnika Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu obnašao u doba Hrvatskoga proljeća te zajedno s drugim varaždinskim matičarima doživio godine političkog progona.

Otvorena je i popratna dokumentarna izložba "Slike starog Varaždina", a u glazbenom dijelu programa nastupile su sopranistica Blanka Tkalčić te učenice Glazbene škole u Varaždinu – Lucija Čehok, klavir, i Lucija Spevec, sopran.

Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak.