Ladie Saxophone Quartet i Zvezdana Novaković skladbama prenosile priče

Laura Banić | 18.12.2017. u 21:43h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U nizu koncerata udruge Glazbena mladež Varaždin našao se izvrstan koncert Ladie Saxophone Quarteta i Zvezdane Novaković održan u utorak 12. prosinca u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole.

Glazbenice LadieSaxophne Quarteta – Petra Horvat, sopran saksofon, Weronika Partyka, alt saksofon, Betka Bizjak Kotnik, tenor saksofon i Jovana Joka, bariton saksofon - u ansambl je povezala ljubav prema klasičnom saksofonu i komornom muziciranju, sa željom da široj publici predstave repertoar za klasični saksofon. Porijeklo iz različitih zemalja i kultura (Slovenija, Poljska, Hrvatska) navelo ih je na istraživanje vlastite tradicije i narodne glazbe što je rezultiralo projektom Village LadieS – programskim konceptom koji obuhvaća skladbe koje se temelje na materijalu narodne glazbe. Uz postojeći repertoar, glazbenice su nekoliko djela i naručile od suvremenih skladatelja i skladateljica pa su uz saksofone u skladbe bili uključeni i drugi instrumenti i tehnike: elektronika, vokali i tradicionalni narodni instrumenti. Tu im se priključila i Zvezdana Novaković, slovenska jazz i etno pjevačica (specijalistica za slavensko i balkansko pjevanje), performerica i skladateljica.

Od postojećih skladbi su glazbenice u prvom dijelu programa izvele Šest krokija Borisa Papandopula te Ciudades (gradove) Guillerma Laga. Od naručenih skladbi izvele su Wilde Rose Margarete Ferek-Petrić. Saksofonistice su svojim muziciranjem pokazale publici svu moć saksofona. Pokazale su da je saksofon instrument na kojem se može eksperimentirati u različitim tipovima glazbe, od klasične do narodne.

U drugom dijelu koncerta pridružila im se Zvezdana Novaković, a na programu su bile sve redom naručene skladbe: End of Act 1 Zvjezdana Ružića, Priče iz daljine za kvartet saksofona, glas i elektroniku Oliwie Wronikowske te obrade triju tradicijska napjeva iz Slovenije, Bugarske i Srbije - Lipe bile Maškare, Moma i Bistra voda – za glas i kvartet saksofona Zvezdane Novaković. Svaka skladba je imala svoju priču koju su glazbenice izvrsno prenijele publici kroz virtuozan glazbeno-scenski nastup