"Kvadratura kruga" nova premijera koja vas neće ostaviti hladnima

| 7.9.2016. u 16:49h | Objavljeno u Društvo

Život suvremene obitelji u kojoj se akumuliraju problemi koji sami akteri nisu u stanju riješiti tema je predstave Kvadratura kruga koja je premjerno izvedena u varaždinkom HNK 6. rujna u koprodukciji HNK u Varaždinu i Umjetničke organizacije Gllugl.

Radnja predstave odvija se u domu prosječne zagrebačke obitelji, odnosno Ivana Milasa i njegove djece Jana, Marka i Maka koji žive svoju skodnevicu, puni trauma i rana koje su u prošlosti tu obitelj i razdvojile.

Mjesto radnje je kuhinja u kojoj se obitelj okuplja, ali zbog otuđenosti tu se gomila nered koji sužava prostor kruga igre i metaforički sužavajući prostor između lica, sve do trenutka kad postaje neizbježno „raščistiti stvari“. Reći jedni drugima istinu. Do trenutka kada se pokazuje temeljna ljubav oca prema djeci i između braće i sestara. Ljubav koja nas možda može spasiti, koja možda može riješiti nerješiv problem „kvadrature kruga“.

Ansambl je predstavu Kvadratura kruga radio kao istraživački kazališni proces kroz sustav improvizacija.Iz potrebe da izgovore dramu umjesto uvriježenih načina kreiranja dramskih situacija u ovoj predstavi lica stvaraju situaciju i radnju, a ne obrnuto. Time se omogućuje da svaki glumac iznenadi i obogati sebe i partnera ali i gledatelja.

Tekst i režiju predstave - predstave koju svakako je preporučujemo pogledati - potpisuje ansambl koji čine Zvonko Zečević, Katarina Arbanas, Filip Eldan i Nikša Eldan.U predstavi se uz Zvonka Zečevića, koji glumi oca i Katarinu Arbanas kao sestru sjajno snalaze i dvojica mladih varaždinskih glumaca Filip i Nikša Eldan koji glume braću, čiji je glumački potencijal, vidljivo je i iz ove predstave, izniman. Iako uloge koje ovih četvoro glumaca igraju mogu biti gotovo preslik životne drame suvremene obitelji, njihova improvizacija istodobno nije lišena umjetničkog, što se često događa kad se u predstavi previše inzistira na detaljima.

U ovoj predstavi riječ je o jednom životnom ulomku obitleji koja je emocionalno izranjavana nemilosrdnm suvremenim životnim situacijama i kojoj je jedini spas upravo u podršci i ljubavi koja se može pronaći jedino u vlastitoj obitleji, naravno kad popuste emocionalne kočnice nas samih i kad se život i naš vlastiti i tuđi prihvati s razumijevanjem i u potpunosti. Komad je to koji, sigurni smo, nikog od gledateja na premijeri nije ostavio hladnim. Scenografkinja je Dina Zebec, dizajner zvuka Petar Eldan, kostimograf Mladen Grof Jerneić, a umjetnička suradnica Tamara Kučinović.