Okupljanje "kulturnjaka" u Varaždinu uoči čitanja ulomaka iz "Eseja o vječnom fašizmu'" Foto: FB

Kulturnjaci 2016: Hasanbegović je pao, ali borba i otpor se nastavljaju

N.L./VV | 30.11.2016. u 18:01h | Objavljeno u Društvo

Inicijativa Kulturnjaci 2016. u svojem je priopćenju zahvalila svima koji su ih proteklih jedanaest mjeseci podržavali. Oni su odluku bivšeg premijera Tihomira Oreškovića da na mjesto ministra kulture postavi Zlatka Hasanbegovića doživjeli ne samo kao udar na prostor kulture, već političkom i ideološkom odmazdom koja je mogla imati šire društvene posljedice.

Inicijativi su se pridružili i varaždinski javni i kulturni radnici, glumci, novinari, umjetnici, a središnji je događaj bio čitanje ulomaka iz "Eseja o vječnom fašizmu" talijanskoga književnika Umberta Eca na Korzu i Trgu Miljenka Stančića.

– Pokazalo se da je inicijativa bila opravdana. Ministar Hasanbegović u kratkom vremenu uspio je, između ostalog, raspustiti Povjerenstvo za neprofitne medije; imenovati Anu Lederer, koja je kao intendantica u HNK imala brojne nepravilnosti u radu, svojom zamjenicom; izvršiti udar na HRT i smijeniti 70-ak urednika, s posebnom se pažnjom okomljujući na Treći program radija; odgoditi raspisivanje natječaja Mediji i zajednice u sklopu Operativnog programa Ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, čime je dodatno otežan rad i djelovanje neprofitnih medija kojima je i ovako gotovo potpuno onemogućen pristup javnim sredstvima; inicirati izmjene Zakona o kulturnim vijećima s namjerom da ih svede na svoj kadrovski servis te predvoditi orkestrirane napade na Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Istovremeno, Zlatko Hasanbegović je svojim političkim nazorima otvorio prostor povijesnom revizionizmu, fašizaciji društva te kulturnom i društvenom jednoumlju. Do parlamentarnih izbora u rujnu 2016. održali smo niz akcija, javnih tribina, pisali smo apele, podržavali srodne inicijative te kontinuirano istupali protiv društvenog nazadovanja, a za društveni i kulturni napredak, toleranciju i pluralizam. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez vaše podrške i zajedničkog djelovanja kojim smo pokazali da je i danas, i uvijek, potrebno pružati otpor radikalnim politikama koje ugrožavaju slobodu izražavanja i mišljenja te stvaraju kulturu isključivosti, zatvorenosti i poslušnosti. Odlaskom Zlatka Hasanbegovića s ministarskog mjesta priveden je kraju jedan period borbe i otpora, ali time nije završeno djelovanje inicijative Kulturnjaci 2016. koja će i dalje nastaviti aktivno i kritički pratiti procese i promjene u politici, kulturi i društvu - izvijestili su Kulturnjaci i pozvali javnost da nastavi pratiti informacije o aktivnostima na stranici kulturnjaci2016.org i facebook.com/kulturnjaci2016.