Koncert učenika varaždinske Glazbene škole u Zagrebu privukao brojne ljubitelje glazbe

Varaždinske vijesti | 19.12.2018. u 19:15h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je Španjoska bila zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, započela je i uspješna suradnja Veleposlanstva Španjolske u Hrvatskoj s Glazbenom školom u Varaždinu, koja je ove godine, treći puta zaredom donijela i koncert učenika u Zagrebu.

U Bazilici Srca Isusova pod dirigentskom palicom prof. Dade Ruže, koja je i izabrala program nastupili su članovi Mješovitog i Djevojačkog zbora Glazbene škole, Gudački orkestar, kao i Brass kvartet, te solisti Tia Pikija i Karla Kukina Gradečak.

Brojni su okupljeni uživali u izvedbi djela španjolskih i hrvatskih skladatelja nastalih od 16. do 20. stoljeća, objedinjenih na koncertu održanom u povodu 40. obljetnice Ustava Kraljevine Španjolske i 190. obljetnice Glazbene škole u Varaždinu.

- Ovaj koncert nastavak je uspješne kulturne suradnje koju smo ostvarili s Veleposlanstvom Španjolske u Hrvatskoj i bilo nam je drago što smo s bivšim španjolskim veleposlanikom Eduardom Aznarom Camposom ostvarili ne samo uspješnu suradnju, već i stvorili prijateljske veze. Drago nam je i da ovi koncerti u Zagrebu, koje zajednički organiziraju Veleposlanstvo Španjolske, Glazbena škola u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin postaju tradicija -  istaknuo je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik.

Prema riječima ravnatelja Glazbene škole u Varaždinu Davora Matačića, uspješna se suradnja gradi i za mandata novog veleposlanika N. E. Alonsa Dezcallara De Mazarreda.

- Ovakvi koncerti dragocjeni su za naše učenike, jer imaju priliku predstaviti se zagrebačkoj publici, a zanimljivi su i po programu koju ujedinjuje hrvatske i španjolske božićne pjesme i djela i pravi su poklon uoči božićnih blagdana. Zahvaljujem stoga Veleposlanstvu što je i ove godine dalo svoj doprinos i podršku u organizaciji ovog koncerta - zaključio je Matačić.

Hrvatsko-španjolsko božićno druženje nakon koncerta koji je privukao brojne ljubitelje glazbe zaokruženo je i degustiranjem španjolskog božićnog slatkiša-turrona.