Koncert Simona Sobočana i Danijela Ota na početku sezone

Napisao/la: Leon Žganec-Brajša -

Članica Hrvatske glazbene mladeži, Glazbena mladež Varaždin, nakon više godina smanjene aktivnosti, ove sezone obnovila je rad oblikovanjem programa koji će obuhvaćati brojna područja, žanrove i glazbene vrste.  Prvi takav događaj u organizaciji Glazbene mladeži Varaždin, koncert klarinetista Simona Sobočana i pijanista Danijela Ota, održan je 16. studenoga u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu, koja je ujedno i suorganizator koncerta te podupiratelj rada ove udruge. Time je, ujedno, i otvorena sezona tjekom koje će se realizirati programi obogaćivanja glazbenog života grada u kojem djeluju članovi GMV-a.

Kako je prije koncerta rekla predsjednica GMV-a Nataša Maričić, program sezone je oblikovan kako bi odražavao različitosti brojnih glazbenih usmjerenja, žanrova i vrsta, kojima se bave varaždinski glazbeni praktičari i teoretičari. Tako se planiraju koncerti klasične glazbe, ali i jazz i alternativnih stilova, natjecanja mladih i neafirmiranih bandova, ali i nekoliko tribina o glazbi, na kojima će muzikolozi raspravljati s publikom o problematičnim i zanimljivim temama glazbenog predznaka. Također, planirano je i povezivanje sa školama, u želji edukacije i prikazivanja glazbenih događanja što pristupačnijima i atraktivnijima školarcima. Ipak, središnji dio sezone čine koncerti, planirani, prema riječima predsjednice udruge, u mjesečnom ritmu, na kojima će se predstavljati glazbenici čije je djelovanje ili obrazovanje vezano uz Varaždin.

U skladu s tim načelima djelovanja, Simon Sobočan i Danijel Oto, interpreti mlađe generacije, obojica obrazovanjem vezani uz Glazbenu školu u Varaždinu, koncipirali su program koncerta, sastavljen od dva djela, Koncerta za klarinet i orkestar u A – duru Wolfganga Amadeusa Mozarta (Köchelove oznake 622) te Sonate za klarinet i klavir u f – molu Johannesa Brahmsa, iz skladateljava 120. opusa. U nešto više od sata muziciranja, ovi glazbenici bili su ravnopravni u izvedbi, posebice u Brahmsovoj Sonati za klarinet i klavir, pisanoj upravo za taj komorni sastav, pokazavši time mogućnosti oba instrumenta i oblikujući istovremeno zahtjevan i skladan zvuk, koji nije uobičajen, ali je zato vrlo atraktivan i intrigantan. Usto, koncert je praćen i muzikološkim komentarom, koji sažeto i jezgrovito, no vrlo informativno donosi povijest nastanka i opisuje strukturu djela na repertoaru, što Glazbena mladež najavljuje kao standardnu praksu uz buduća događanja u njezinoj organizaciji.

U konačnici, koncert, kojim je otvorena sezona varaždinske Glazbene mladeži, dobrim odazivom publike, posebice učenika Glazbene škole, pokazao je potrebu za ovakvim programima u Varaždinu i obogaćivanju glazbenoga života grada, čemu će Glazbena mladež, u skladu s najavama, nastaviti doprinositi.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.