Koncert Simona Sobočana i Danijela Ota na početku sezone

Leon Žganec-Brajša | 18.11.2017. u 17:34h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Članica Hrvatske glazbene mladeži, Glazbena mladež Varaždin, nakon više godina smanjene aktivnosti, ove sezone obnovila je rad oblikovanjem programa koji će obuhvaćati brojna područja, žanrove i glazbene vrste.  Prvi takav događaj u organizaciji Glazbene mladeži Varaždin, koncert klarinetista Simona Sobočana i pijanista Danijela Ota, održan je 16. studenoga u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu, koja je ujedno i suorganizator koncerta te podupiratelj rada ove udruge. Time je, ujedno, i otvorena sezona tjekom koje će se realizirati programi obogaćivanja glazbenog života grada u kojem djeluju članovi GMV-a.

Kako je prije koncerta rekla predsjednica GMV-a Nataša Maričić, program sezone je oblikovan kako bi odražavao različitosti brojnih glazbenih usmjerenja, žanrova i vrsta, kojima se bave varaždinski glazbeni praktičari i teoretičari. Tako se planiraju koncerti klasične glazbe, ali i jazz i alternativnih stilova, natjecanja mladih i neafirmiranih bandova, ali i nekoliko tribina o glazbi, na kojima će muzikolozi raspravljati s publikom o problematičnim i zanimljivim temama glazbenog predznaka. Također, planirano je i povezivanje sa školama, u želji edukacije i prikazivanja glazbenih događanja što pristupačnijima i atraktivnijima školarcima. Ipak, središnji dio sezone čine koncerti, planirani, prema riječima predsjednice udruge, u mjesečnom ritmu, na kojima će se predstavljati glazbenici čije je djelovanje ili obrazovanje vezano uz Varaždin.

U skladu s tim načelima djelovanja, Simon Sobočan i Danijel Oto, interpreti mlađe generacije, obojica obrazovanjem vezani uz Glazbenu školu u Varaždinu, koncipirali su program koncerta, sastavljen od dva djela, Koncerta za klarinet i orkestar u A – duru Wolfganga Amadeusa Mozarta (Köchelove oznake 622) te Sonate za klarinet i klavir u f – molu Johannesa Brahmsa, iz skladateljava 120. opusa. U nešto više od sata muziciranja, ovi glazbenici bili su ravnopravni u izvedbi, posebice u Brahmsovoj Sonati za klarinet i klavir, pisanoj upravo za taj komorni sastav, pokazavši time mogućnosti oba instrumenta i oblikujući istovremeno zahtjevan i skladan zvuk, koji nije uobičajen, ali je zato vrlo atraktivan i intrigantan. Usto, koncert je praćen i muzikološkim komentarom, koji sažeto i jezgrovito, no vrlo informativno donosi povijest nastanka i opisuje strukturu djela na repertoaru, što Glazbena mladež najavljuje kao standardnu praksu uz buduća događanja u njezinoj organizaciji.

U konačnici, koncert, kojim je otvorena sezona varaždinske Glazbene mladeži, dobrim odazivom publike, posebice učenika Glazbene škole, pokazao je potrebu za ovakvim programima u Varaždinu i obogaćivanju glazbenoga života grada, čemu će Glazbena mladež, u skladu s najavama, nastaviti doprinositi.