Kišević govori Krkleca: Rođendanski poklon za 119. obljetnicu rođenja Gustava Krkleca

Varaždinske vijesti | 4.7.2018. u 21:18h | Objavljeno u Društvo

U prepunoj dvorani Općine Maruševec se tražilo mjesto više kako bi se moglo uživati u raznovrsnom sadržaju koji su pripremili domaćini povodom obilježava od 100. obljetnice rođenja Gustava Krkleca.

Sve je počelo kao i proteklih 19 godina, ispred spomen-ploče na kući u kojoj je živio Krklec. Prigodni kratki program; pozdravni govor predsjednice Udruge prijatelja dvorca Maruševca BGJ i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu Ernesta Fišera, zahvaljujući kojima se rođendan Gustava Krkleca kontinuirano obilježava u ovome mjestu.

Već uobičajeno, prisutne su nastupom razveselili članovi KUD-a Klaruš Maruševec, svirkom i pjesmom i kao uvijek ranije, Maruševečkom himnom.

Program je nastavljen u dvorani Općine Maruševec, gdje je u ime domaćina prisutne pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar. Učenici OŠ Gustava Krkleca Maruševec, pod vodstvom svojih nastavnica Ljerke Brezovec i Sandre Šincek su, ne samo recitatorskim umijećem i talentom, već i scenskim nastupom pokazali kako Krklec, uvijek i ponovo, u starom ili novom ruhu, plijeni pažnju i budi interes. Svečanost je glazbenim nastupom uz gitaru i nadasve suptilnu izvedbu skladbi, obogatila mlada Dora Breški.

S nestrpljenjem očekivani Enes Kišević još jednim je novim svjetlom oslikao Gustava Krkleca, kroz čitanje njegovih pjesama, priče o njihovim susretima i druženjima, u kojima je mladi Enes sa strahopoštovanjem gledao i slušao velikog pjesnika i književnika Krkleca; o njihovim obilascima škola, s ostalim književnicima, Desankom Maksimović, Brankom Ćopićem i drugima i druženju s djecom. Ispričao je mnoge anegdote, od kojih je najviše razveselila ona o susretu slikara Milića od Mačve i Krkleca, prema kojoj je nadmeni slikar pružio ruku pjesniku i predstavio se :“Milić od Mačve“ a Krklec je odgovorio „ Krklec od bačve“.

Na kraju svečanosti su podijeljene nagrade malim autorima najboljih radova na temu „drvenog bicikla“. Posjetitelji su mogli razgledati izložbu crteža i likovnih radova učenika nižih razreda Osnovne škole, čiji su najuspješniji radovi nagrađeni knjigama.

Cijela je manifestacija još jednom dokazala, kako je primijetio i Enes Kišević, da Maruševec zapravo ne samo da slavi nego i živi Krkleca.