Izložbom „Od kamena do videa“ i performansom Nike Rukavine započeli 18. Dani performansa

Varaždinske vijesti | 7.6.2019. u 17:21h | Objavljeno u Društvo

Otvorenjem izložbe„Od kamena do videa“ Brace Dimitrijevida, te performansom Nike Rukavine, jučer su u Varaždinu počeli 18. Dani performansa. Izložba „Od kamena do videa“ predstavlja jednu mramornu stelu i šest mramornih ploča s ugraviranim i pozladenim iskazima umjetnika na temu smisla i uloge umjetničkog stvaralaštva, kulturnog sustava i civilizacije, u dijalogu sa šest video radova na istu temu. Dimitrijevid je krajem šezdesetih godina prvi počeo prakticirati korištenje širokog spektra umjetničkih medija od tradicionalnih materijala poput mramora i bronce do onih tada novih kao što su fotografija, video i tekst.

- Dovođenjem izložbe Brace Dimitrijevida koji je stvarao i definirao konceptualnu umjetnost u svijetu, mislim da je Gradski muzej Varaždin na najbolji način obilježio 18. rođendan Dana performansa. Svake godine želimo sve više, Varaždincima i široj publici želimo prikazati ono što je vrijedno i bitno – rekao je Ivan Mesek ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin. Ideja da se u Varaždin dovede suvremena umjetnost nastala je prije 18 godina koju je pokrenula nekolicina entuzijasta bez gotovo ikakvih novčanih sredstava. – Možemo biti jako zadovoljni da smo sa puno truda, dobrih projekata, ponekad i nerazumijevanja ali i podrške onih koji su tražili da se u Varaždinu dogodi nešto suvremeno, došli do toga da Dani performansa postanu nešto što je nezaobilazno na kulturnoj karti Varaždina i regije – rekao je Mesek, istaknuvši kako je ova manifestacija najrelevantija u Hrvatskoj u ovom segmentu umjetnosti.

- Varaždinska publika tada baš nije bila pretjerno puna razumijevanja, bilo je puno kritika, no kad su vidjeli u časopisima i publikacijama na nacionalnoj razini da je to zapravo „in“, tada se tradicionalna sredina počela polako otvarati. Danas je ova manifestacija punoljeta i beskrajno mi je drago da je zaživjela. Performans je kao medij u likovnoj umjetnosti star 70 godina i to svakako treba respektirati, ako je u svijetu mogude da tako dugo opstane, onda je i ovih naših 18 godina jako vrijedno i važno – istaknula je Ksenija Kipke, povjesničarka umjetnosti i jedna od osnivačica Dana performansa.

Prije službenog otvorenja, umjetnica Nika Rukavina je na Korzu izvela performans Whipping koji se bavi neravnopravnošdu žena kroz povijesnu perspektivu, fokusirajudi današnje pomanjkanje samosvijesti. Sastoji se od izgovaranja degradirajudih rečenica upudenih ženama u novijoj povijesti, od strane društveno utjecajnih osoba - i žena i muškaraca. Nakon svake izgovorene rečenice, autorica dobiva udarac bičem po leđima. Agresivno-defenzivna dinamika u kojoj umjetnica zauzima ulogu 'osuđenice', nastoji izazvati kolektivno nesvjesno; prizvati povijesno potisnuto iskustvo matrijarhata u kojem žene imaju ključnu respektabilnu ulogu u društvu.

- Riječ je o temi koja je svakodnevno prisutna u javnom prostoru i na koju smo oglušili. Užasno je važno da se o tome priča, jer jedino sa tim da postanemo svjesni svih tih situacija, odnosno verbalnih zlostavljanja možemo regairati na njih i pokušati ih zaustaviti, jer riječi bole isto koliko i udarci – zaključuje Rukavina.

Za koncept je i ove godine zaslužan Branko Franceschi. Izborom autora nemogude je tematski jednobojno obojati čitav festival, bududi da izabrani autori obrađuju širok spektar socijalnih tema i vlastitih preokupacija, pa je tako ovogodišnje izdanje festivala otvoreno je prema različitim formama, polazištima i stvaralačkim opredjeljenjima, a fokus je usmjeren na umješnost kojom svaki od umjetnika i teoretičara kanalizira i potvrđuje vjeru u snagu i značaj umjetničkog stvaralaštva.

18. Dani performansa traju do nedjelje. Danas od 18 sati u dvorištu palače Sermage, Josipa Bubaš izvodi performans „Horror vacui“, u 20 sati na varaždinskom Korzu umjetnik Marijan Molnar, kao hommage Tomu Gotovcu, izvodi performance „Nostalgija – čitanje starih novina“, a nakon toga de se u 21 sat u dvorištu palače Sermage održati projekcija videa Željka Kipkea „We Turn in the Fire, Consumed by Subterraneu”.

Organizator 18. Dana performansa je Gradski muzej Varaždin, uz podršku Ministarstva kulture RH.

_O3A3253.jpg

_O3A3248.jpg

_O3A3244.jpg

_O3A3218.jpg

_MG_4843.jpg

_MG_4830.jpg

Označeno u