Izložbom "Bibliotheca Opeka" nastavlja se "Srijeda u Muzeju" Foto: GMV

Izložbom "Bibliotheca Opeka" nastavlja se "Srijeda u Muzeju"

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.9.2018. u 19:55h | Objavljeno u Društvo

Nakon ljetne stanke, ciklus Srijeda u Muzeju Gradskog muzeja Varaždin nastavlja se izložbom pod nazivom Bibliotheca Opeka, koja se u palači Sermage otvara 12. rujna u 19 sati. Izložba je postavljena za razgled do 7. listopada.

Ovim programom predstavljaju se rezultati rada u sklopu EU Projekta „Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – DETOX“, u kojemu je Gradski muzej Varaždin, s još nekoliko partnera, sudjelovao protekle dvije godine.

Izložba obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja objavljene od 16. stoljeća do prve polovice 20. stoljeća. Riječ je uglavnom o raritetnim i kolekcionarskim primjercima iz knjižnice obitelji Bombelles, koji su u sklopu projektnih aktivnosti DETOX-a kao knjižnična građa stručno obrađeni. Na tim poslovima radila je kustosica na projektu Nataša Mihinjač, ujedno i autorica izložbe.

Naime, knjižnica obitelji Bombelles tipičan je primjer aristokratske knjižnice tog vremena, odnosno to je univerzalna biblioteka s knjigama iz svih područja ljudskog znanja. Raznovrstan sadržaj knjižnog fonda, od klasika svjetske književnosti, medicinskih časopisa, politike, povijesti, zemljopisa i do ekonomije, umjetnosti, sporta itd. otkriva da Bombellesi nisu bili samo obični ljubitelji knjiga. Kao svaka imućna, obrazovana i profinjena plemićka obitelj, posjedovali su bogatu knjižnicu koja nije bila samo ukras dvorca Opeka nego i vrijedan izvor znanja i informacija te svojevrsni prozor u svijet književnosti, filozofije, umjetnosti, politike, ekonomije i društvenih i prirodnih znanosti. Ona je također bila i svjedočanstvo društvenog statusa, visokog stupnja obrazovanja i književne kulture, naslijeđa i interesa ove plemićke obitelji. Knjižnicu čini nekoliko posebnih cjelina; jedan dio čine knjige koje je u Opeku donio Marko stariji Bombelles, a pripadale su njegovim roditeljima i drugim članovima njegove obitelji, dok je drugi dio donijela Ferdinanda Drašković, nasljednica obitelji Drašković, nakon udaje za Marka Bombellesa starijega. Knjižni fond obiteljske knjižnice Bombelles stalno se nadopunjavao i obogaćivao knjigama i broji više od 5000 svezaka.

Projekt DETOX

Projekt koji je započeo 1.10.2016. godine, a završava 30.9.2018. godine, sufinancira se sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj u okviru prekograničnog Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 908.448,50 €, od čega 85 % sredstava sufinancira Europska unija (772.181,21 EUR), a 15 % troškova financiraju sami partneri vlastitim sredstvima.

Za Gradski muzej Varaždin sufinancirani dio iznosi 42.946,09 €, dok je sveukupna vrijednost projekta 50.524,81 €. Partneri na projektu su: Općina Lenart, Gradski muzej Varaždin, Fakultet elektronike, računarstva i informatike Sveučilišta u Mariboru, Općina Vinica, Općina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Općina Donja Voća i Općina Sveta Ana, a dva pridružena partnera su: Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije i Turistička zajednica Varaždinske županije.

press_detox2.jpg

Zajednički ciljevi hrvatskih i slovenskih partnera jesu aktivno očuvanje, zaštita i promicanje kulturne baštine ruralnog područja - općine obnavljaju tradicionalna domaćinstva, a kroz revitalizaciju tradicijskih objekata sadržajno će se obogatiti turistička ponuda projektnog područja, EtnoTour radionice i prikaza tradicionalnih obrta, zabavno poučavanje posjetitelja o kulturnoj baštini i prikaz života naših predaka, uz pomoć moderne tehnologije (3D hologrami), e-knjižnice s očuvanim starim knjigama, etno kina na otvorenom i obnovljenih tradicionalnih domaćinstava.

Jedan od ciljeva jest i povezati turističku ponudu partnerskog područja i sadržajno obogatiti turističku ponudu te razvijati seoski turizam, koji se smatra novom granom gospodarstva, zatim oblikovanje prekograničnog turističkog paketa EtnoTour te povezivanje ponude projektnog područja u zajedničkoj prekograničnoj aplikaciji, koja će nuditi informacije o turističkoj ponudi i kulturnoj baštini te omogućiti virtualnu šetnju po tradicionalnom domaćinstvu.

Aktivnosti Gradskog muzeja Varaždin

U sklopu projektnih aktivnosti DETOX-a u Gradskom muzeju Varaždin stručno se obrađuje vrijedna knjižnica obitelji Bombelles iz dvorca Opeka, koja se čuva u fundusu Muzeja. U specijaliziranom računalnom programu za obradu knjižnične građe inventarizirano je više od 4.500 starih i rijetkih tiskanih knjiga. Baza podataka omogućit će jednostavno pretraživanje i analizu unesenih publikacija i sadržaja fonda. Cilj je projekta DETOX zaštititi izvornu građu i stručno obraditi knjižnicu obitelji Bombelles te poboljšati dostupnost i omogućiti jednostavnije korištenje svima zainteresiranim korisnicima u svrhu znanstvenih i obrazovnih istraživanja.

Stotinjak najvrjednijih i najzanimljivijih publikacija bit će digitalizirano i javno objavljeno. Digitalizacija dijela knjiga Bombellesove knjižnice omogućit će bolji uvid u raznovrstan sadržaj knjižnog fonda. Također, u sklopu projektnih aktivnosti Muzej je proveo i terensko istraživanje kulturne baštine projektnog područja općina Vinica i Donja Voća, s naglaskom na tradicijskom graditeljstvu. Na terenu se prikupljala fotodokumentacija i podatci o tradicijskom graditeljstvu, s ciljem da se registrira suvremeno stanje tradicijskog graditeljstva na tom području, ali i promjene vezane uz tu vrstu graditeljstva. Kroz projekt je nabavljena informatička oprema i implementiran programski sustav specijaliziran za obradu knjižnične građe.

press_detox1.jpg