Ivan Čehok primio Ernesta Fišera u vijećnici u povodu dobivanja nagrade Tin Ujević

VV | 11.7.2017. u 15:47h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U utorak je u gradskoj vijećnici u Varaždinu gradonačelnik Ivan Čehok primio pjesnika i svojeg dobrog prijatelja Ernesta Fišera u povodu njegova dobivanja nagrade Tin Ujević za najbolju poetsku zbirku u protekloj godini. Gradonačelnik je istaknuo da je ovo prvi put kako je ta nagrada došla u ruke nekom varaždinskom pjesniku.

– Pokušavajući naći poveznicu između Ernesta Fišera i Tina Ujevića, jedina poveznica koju sam našao je motiv „nokturna“. Ujevićev je onaj kojeg svi znamo, a Ernest Fišer napisao je pjesmu „Varaždinski nokturno“ – rekao je i dodao da ipak ima još sličnosti između njih dvojice kao što je odabir začuđujućih naslova, korespondencija s duhom vremena...

„Živi“ pjesništvo

– Ernest Fišer kao i Tin Ujević živi svoje pjesništvo i vjerujem da je nagrada došla u prave ruke – završio je govor gradonačelnik.

Nokturno je umjetničko djelo kojim se iskazuju noćni ugođaji i motivi, koje svaki pjesnik doživljava različito – individualno. Specifičnost nokturna dolazi iz činjenice da je na samom motivu noći izgrađena gotovo cijela pjesma, a svoj je nokturno, posvećen Varaždinu, u kojem se spominju varaždinska opća mjesta i znamenite osobe poput Katarine Patačić, pjesnik i pročitao na prijmu.

Nagrada mu je dodijeljena u Ujevićevu rodnome mjestu Vrgorcu, na njegov rođendan, 5. srpnja, na završnoj večeri u sklopu manifestacije "S Tinom u Vrgorcu".

– Tin Ujević možda je najznačajniji hrvatski pjesnik 20. stoljeća i počašćen sam što sam tu nagradu primio u njegovu rodnom mjestu, a imajući na umu da mi je nagradu dodijelila struka, to je priznanje kakvo samo mogu poželjeti – rekao je Ernest Fišer i, govoreći o svojem pjesničkom angažmanu, podsjetio da on, za razliku od njegova unuka, nije rođeni Varaždinac i da uvijek osjeća da se mora dokazivati i da to radi s velikim zadovoljstvom.

Ujević na sjednici

– Osjećam da sam u najzrelijem pjesničkom dobu – rekao je.

Dodao je u šali da ga je jedan ugledni Varaždinac sreo na ulici i rekao mu da bi dvije pjesme iz zbirke trebalo pročitati na sjednici Gradskoga vijeća, na što je Ivan Čehok rekao da je ipak on zasad jedina osoba koja je čitala svoje pjesme u vijećnici i govorio o Tinu Ujeviću na sjednicama.

Nagrada Tin Ujević je, kako stoji u pozivu na prijam, najprestižnija nagrada za pjesništvo koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika, koju je varaždinski pjesnik dobio zahvaljujući dugogodišnjem pjesničkom radu, ali i objavljivanjem zbirke „Preludij za anginu pektoris“. Zbirka je proglašena najboljom među pjesničkim zbirkama pristiglim na natječaj Društva hrvatskih književnika.