INTERVJU Uoči koncerta Lačnog Franza u Čakovcu razgovaramo sa Zoranom Predinom

| 19.2.2018. u 19:17h | Objavljeno u Društvo

Lačni Franz svirat će u petak 23. 2. u klubu Metalac u Čakovcu, rock sastav čije pjesme zvuče kao da su napisane iz iskustva ili kao da su nastale kao odgovor na nešto što je pjevaču Zoranu Predinu dotaknulo nerv, bez obzira dolazi li to iz intime ili iz društvene situacije.

Kao da u njima nema ništa prepušteno „autopilotu“. Zato su miljenici kritike i publike gladne pjesama sa sadržajem. Pitali smo ga što je recimo bio povod da napiše pjesme „Vaterpolisti“ ili „Ne mi dihat za ovratnik“.

– Vaterpolistima, koji važe za najljepše građene sportaše, nazvao sam djecu koje se roditelji ne stide, dok sam Ne mi dihat za ovratnik napisao jugoslovenskim vlastima, da me ostave na miru sa svojim idejama o boljoj budućnosti – priznao je u intervju u kojem je otkrio svoj melankolično- vedri duh i pozvao na koncert u klub Metalac.

S Lačnim Franzom uglazbili ste Prešernovu „Zdravljico“. Zašto je ta pjesma bila zabranjena i kako to da je i dalje svirate, osjećate li ju kao zabranjeno voće, kao provokaciju, nostalgiju ili zajebanciju?

Sve nabrojano. Nismo je uglazbili, već smo napravili samo rockersku verziju. Pjesma nije nacionalistička, već – obrnuto – pruža ruku prijateljstva svima, zato sam bio ugodno iznenađen kada su je proglasili našom novom himnom.

Napisali ste „Kosu boje srebra“ za Margitu Stefanović iz EKV-a. Što povezuje Lačnog Franza i EKV kao ljude, muzičare, Vas i Margitu, jeste li bili prijatelji?

Da. Bili smo kolege i prijatelji. Susretali smo se na festivalima, hotelima i benzinskim pumpama. Bili su odličan band, a Margita princeza Novog vala.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u