Hommage akademiku Marku Ciglaru povodom 20. obljetnice njegove smrti

Varaždinske vijesti | 16.11.2018. u 11:26h | Objavljeno u Društvo

U Pastoralnom centru Župe Sv. Marka ev. u Marčanu, u četvrtak je održan hommage akademiku Marku Ciglaru u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti-Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Podružnica Varaždin i Općine Vinica.

Nazočnima je o životu i radu cijenjenog akademika govorio akademik Berislav Topić, član Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH. Iz njegova su izlaganja okupljeni doznali da je akademik Marko Ciglar rođen u Vinici u studenom 1911. gdje je živio do odlaska na školovanje i stručno usavršavanje.

DSC_1170.JPG

Već s 25 godina promoviran je u liječnika opće prakse, da bi kasnije bio voditelj lječilišta u Krapinskim Toplicama i Daruvaru. Osnivač je Zavoda za balneologiju i medicinsku klimatologiju te Instituta za fizijatriju i rehabilitaciju u Ilidži, a bio je i član nekoliko akademija znanosti u inozemstvu te dobitnik mnogih visokih priznanja. Umro je 16. listopada 1998. godine.

Primarius mr.sc. Goran Ivanišević, dr.med. – Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, naglasio je da je iz literature koju je proučavao uočio da Vinica ima puno znamenitosti - od prangera, kurija i dvorca, ima i poznatih ličnosti, ali na malo mjesta naišao je na informaciju o akademiku Ciglaru te je na kraju izlaganja izrazio želju da se svi podaci o životu i djelu akademika Ciglara objedine u svojevrsnoj monografiji.

Mr.sc. Ivica Vučak – Hrvatsko društvo za povijest medicine HLZ, nadovezao se na njegovo izlaganje te istaknuo kako HAZU radi na tome da se svi podaci objedine na jednom mjestu te se radi na recenziji knjige o životu i stručnom radu akademika Ciglara. Također je naglasio kako je ideja o okupljanju krenula od Blanke Glavica Ječmenica te da je u spomen na akademika Ciglara tiskana i prigodna kuverta s njegovom kratkom biografijom koja je podijeljena okupljenima.

0f4f3d9b01e664b52ec241da315f1972_L.jpg

Blanka Glavica Ječmenica istaknula je koliko je bila ponosna u Sarajevu kada su joj, nakon što su saznali da je iz varaždinskog kraja, ljudi s oduševljenjem i velikim pijetetom pričali o akademiku Ciglaru za kojeg do tada nije znala, dok je Ivan Bek istaknuo da se ipak i u Vinici radilo na prikupljanju podataka o akademiku Ciglaru. Štoviše, prikupljena je određena građa u svrhu izdavanja knjige „Sjaj viničke prošlosti“ no na žalost do objave knjige nije došlo.

Inače, skupu su nazočile i unuke akademika Ciglara, Larisa i Narcisa, te praunuka Paula, a u svojem kratkom obraćanju Larisa je istaknula kako ih kao djecu akademik nije zamarao svojim stručnim znanjem već da je bio sasvim običan djed, uz kojeg ih vežu prelijepe uspomene i ponos što su njegove unuke.

DSC_1167.JPG

Prisutne je pozdravio i općinski načelnik Marijan Kostanjevac koji se složio da je svu građu o akademiku Ciglaru potrebno objediniti te najavio da će Općina financijski podržati izdavanje knjige o akademiku Marku Ciglaru.

Označeno u