Gllugl poziva na „Pekel na zemli“ i koncert učenika violončelista u ponedjeljak

VV | 4.5.2017. u 10:07h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak 8. svibnja u 20 sati na programu je izvedba Glluglove hit predstave Pekel na zemli, a u srijedu 10. svibnja u 18 sati u okviru ciklusa Mladi za mlade na programu je koncert učenika violončela Glazbene škole u Varaždinu u klasi prof. Darija Milkovića. Na programu su djela Bacha, Boccherinia, Čajkovskog, Dusseka, Jasinskog, Matz i Praetoriusa. Ulaz na koncert je slobodan.

Drama Pekel na Zemli Denisa Peričića pisana na kajkavskom jeziku, za koju je autor dobio nagradu Marin Držić 1998. godine, kroz kombinaciju suza i smijeha, komedije i horora govori o borbi Dobra i Zla personificiranima u likovima župnika Mihalja Mendušića i sâmog Lucifera.

O predstavi, dr. sc. Sanja Nikčević, red. prof., Umjetnička akademija u Osijeku:

Predstavu su kao diplomski ispit napravila trojica glumaca (dva brata blizanca Filip i Nikša Eldan i Nino Pavleković) prema drami Denisa Peričića. U najboljoj maniri grupe Pozdravi, animacijom tijela, pokretom, duhovitom igrom, uz pomoć tri baterije, komada papira A4 i jedne bočice vode oživjeli su tekst koji je zamislio ansambl od 200 ljudi i nekoliko vrlo zanimljivih mjesta događanja (od neba preko crkve i šume do vrata pakla!). Radi se o priči u kojoj pojava crne rupe na nebu privlači sve metalno sa zemlje (a i voda teče prema gore) pa tako otvori i paklena vrata, a jedan župnik susretne Lucifera u šumi. Scena u kojoj je jedan brat blizanac Lucifer, a drugi župnik i njihov razgovor, je svakako antologijska. Ovo je stvarno nešto što se rijetko dogodi i treba pogledati jer će se o tome sigurno pričati i za 10 godina.