Glazbeni uvod Noneta Donum i Varaždinskog kvarteta u Veliki tjedan Foto: Koncertni ured Varaždin

Glazbeni uvod Noneta Donum i Varaždinskog kvarteta u Veliki tjedan

Varaždinske vijesti | 25.3.2018. u 17:27h | Objavljeno u Društvo

Uoči Cvjetnice, u varaždinskoj je katedrali održan koncert pod nazivom "Miserere mei, Deus", kojim je nastavljena tradicija korizmenih koncerata i glazbene suradnje Noneta Donum i Varaždinskog kvarteta.

- Svaki naš zajednički korizmeni koncert donosi nešto novo. Ovogodišnji nosi naziv "Miserere mei, Deus", odnosno "Smiluj mi se Bože", što su i prve riječi 51. psalma. Izabrali smo istoimene skladbe talijanskog skladatelja Georgia Allegrija i Jana Dismasa Zelenke. Smatram da je ovakav program dobra priprema za nadolazeći Veliki tjedan i da je ovo jedna prava glazbeno-medidativna večer - istaknuo je Višeslav Jaklin, umjetnički voditelj Noneta donum i orguljaš varaždinske katedrale.

Za posjetitelje koncerta pripremljena je i programska knjižnica s tekstovima na latinskom jeziku s prijevodom na hrvatski, kako bi se mogli uz glazbu prisjetiti i na 51. psalam, kojim Psalmist vapi svome Bogu pod teretom grijeha. Nonet Donum čine mladi pjevači - Iva Mavrek, Tia Pikija, Mia Maltar, Karla Kelemen, Sara Šopar, Mislav Lucić, Šimun Šopar, Ivan Topić i Luka Šopar.

- Glazba je jedan od najboljih medija za izražavanje osjećaja i emocija pogotovo u vrijeme pred blagdane. Za nas kršćane ovo je vrijeme kada promišljamo i propitkujemo svoju vjeru. Stoga nam je i drago da kroz program ovakvih koncerata publici možemo pokloniti program koji glazbom približava i ovu tematiku - naglasio je tenor Noneta Donum Mislav Lucić.

Nonet Donum i Varaždinski kvartet već nekoliko godina surađuju na korizmenim koncertima, a za ovaj posljednji, kvartet koji djeluje u sastavu Marko Jerbić, Anđelko Ilčić, Anja Pravdič i Davor Gluhak „ojačan“ je gostima - Jelenom Ilčić i Petrom Labazan na oboama i kontrabasistom Sašom Špoljarom. Korizmena pokajnička misao „Smiluj mi se, Bože“ prožimala se tako kroz cijeli koncert, prepuštajući publici da se i glazbom pripremi za skoru proslavu Uskrsa. Koncert u Katedrali omogućili su Varaždinska biskupija i Koncertni ured Varaždin.