Glazbene svečanosti hrvatske mladeži okupit će u Varaždinu 40 zborova iz Hrvatske

V.V. | 1.5.2018. u 11:46h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Čak 40 pjevačkih zborova s ukupno 1400 sudionika nastupit će na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži koje će se 2. i 3 svibnja ove godine po 61. puta održati u Varaždinu pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Program su predstavili zamjenik župana Varaždinske županije, ujedno i predsjednik Državnog povjerenstva Tomislav Paljak i pročelnik natjecanja Stjepan Levanić, prof. Upravo je Stjepan Levanić naglasio kako se radi o renomiranoj manifestaciji koja ima dugu i bogatu povijest.

- Ove svečanosti su državno natjecanje pjevačkih zborova, i zato je važno napomenuti kako od 40 zborova ove godine imamo čak osam zborova iz naše Županije. Daleke 1968. godine krenuli smo s domaćinstvom, i tu su velike zasluge pokojnog profesora Marijana Zubera. Do sada je iz tih  svečanosti iznjedreno jako puno umjetnika, glazbenika svjetskog glasa, a nadamo se  da će netko i od ovogodišnjih natjecatelja u bližoj ili daljnjoj budućnosti napraviti lijepu karijeru – rekao je prof. Levanić te spomenuo primjer mlade Lucije Spevec koja je maturantica Glazbene škole te Prve Gimnazije Varaždin, a školovanje će nastaviti na Bečkom sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost.

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak zaželio je svima puno sreće te se dotaknuo značaja Glazbene škole koja je izvršni organizator natjecanja i koja ove godine slavi 190 godina postojanja.

- Svečanosti su se svojom kvalitetom ukorijenile kao pravi brend. Ovom manifestacijom potencira se razvoj glazbene kulture kod mladih, a kada imate više od tisuću sudionika iz cijele države, tada možemo govoriti i velim mogućnostima za prezentaciju na turističkome području. Meni je posebno drago da će se iz naše Županije natjecati čak osam zborova i to neki dolaze iz malih sredina i to je za svaku pohvalu – rekao je zamjenik župana Paljak te dodao kako je ova cijela godina u znaku glazbe.

- Prije nekoliko dana imali smo slavljenički koncert naše Glazbene škole na Korzu u Varaždinu, a u Županijskoj palači organizirali smo koncert proslavljene pjevačice Lidije Horvat Dunjko povodom 45 godina rada i djelovanje muzikologinje Zdenke Weber – zaključio je Tomislav Paljak.

Svečano otvaranje 61. Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži održat će se u srijedu 2. svibnja, u 10:30 sati, u koncertnoj dvorani HNK Varaždin.

Označeno u