FOTO: Velika izložba “Hommage a Miljenko Stančić” napokon u Varaždinu

N.L./VV | 11.8.2017. u 18:16h | Objavljeno u Društvo

Izložba “Hommage a Miljenko Stančić”, kojom se obilježava 90. godišnjica rođenja i 40. godišnjica smrti slikara, nakon Zagreba otvorena je i u Varaždinu, u Galeriji starih i novih majstora. Izložba s više od osamdeset radova predstavlja različite faze slikarova stvaralaštva, a autorica izložbe je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju.

Oproštaj Mirjane Dučakijević

– Ovom se izložbom na neki način opraštam od posjetitelja, jer idući mjesec idem u mirovinu, što ne znači da neću ponovo biti u istoj situaciji kao danas. Mi kao grad u kojem je ovaj veliki slikar rođen trebamo promovirati njegovu umjetnost brojnim izložbama. Sa svega 51 godinom Miljenko Stančić je završio svoj život, ali nije ga tratio uzalud, nego ga je živio posebnim intenzitetom. Govorio je da mu je Varaždin mjera i obrazac i njegovo polazište, stoga ovaj „hommage“ i ima svoj smisao. Poseban, intiman doživljaj svoje obitelji, života u Varaždinu, svi njegovi interijeri i urbani krajolici koji su ga okruživali utkani su u faze stvaralaštva. Izložbama diljem Europe, naročito u Parizu i Bruxellesu, davao je značaj prisustva suvremene hrvatske umjetnosti u europskom kulturnom krugu. Miljenko Stančić je dobro živio, nije ništa odlagao za kasnije, na ovoj izložbi koja ima više od 80 djela uočavamo njegov intimizam, psihološku notu njegova slikarstva... Svaka izložba koja se otvori poslije ove pružat će nove mogućnosti istraživanja – rekla je Mirjana Dučakijević, autorica izložbe.

Izložbu je otvorila Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina, a nekoliko je rečenica rekao i Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Europska gostovanja

– Proteklih sedamdesetak godina upravo smo se kroz izložbe upisali zlatnim slovima na kulturnu scenu Hrvatske, a proteklih nekoliko godina, zahvaljujući muzejskoj savjetnici Mirjani Dučakijević, otvorili vrata i osvojili prijestolnice Europe, gostovali smo u najreprezentativnijim galerijama u Beču, Budimpešti i Bratislavi i to je struka itekako vidjela i vrednovala, o čemu govori priznanje za najbolju međumuzejsku suradnju koje smo dobili prije godinu dana – rekao je ravnatelj.

Na izložbi su predstavljena neka od slikarevih ponajboljih djela, među kojima su “Sveti Florijan”, “San (Ljubavnici)”, “Ljubavnici” te “Svirači (Usnuli svatovi)”. Među izlošcima najviše je ulja na platnu, posuđenih iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, Moderne galerije, Zagreb, Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb i brojnih privatnih zagrebačkih i varaždinskih zbirki u kojima se čuvaju javnosti nedostupni i nepoznati radovi s kojima se posjetitelji rijetko mogu susresti.

Galerija slika