Silvija Shaleva i Mirjana Lozanovska iz Makedonije dio su pobjedničkog tima autora Foto: Krešo Đurić

FOTO: Trg tradicijskih obrta iduće godine s novim kućicama, više izlagača i zelenilom

V.M./Varaždinske vijesti | 31.10.2018. u 10:38h | Objavljeno u Društvo

Trg tardicijskih obrta u Uršulinskoj ulici trebao bi početkom iduće godine biti obnovljen, s novim sadržajima i više izlagača, a sve prema prvonagrađenom idejno-arhitektonskom rješenju tima autora iz Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

Kao što je istaknuto na jučerašnjem predstavljanju radova pristiglih na Natječaj za izradu idejno-arhitektonsko-urbanističko-oblikovnog rješenja Trga tradicijskih obrta, svi radovi bili su vrlo kvalitetni, no pobjednički rad je isplivao kao rad koji ima neku univerzalnu kvalitetu.

- Natječajni radovi su bili izuzetno kvalitetni s cijelim nizom različitih pristupa tako da smo se dobro namučili u našem radu. Radovi su bili vrlo raznorodni, što je bilo specifično. Puno autora je tom zadatku pristupilo kroz razvoj samog objekta, a neki autori su išli smjerom da vrednuju cijelu lokaciju, čemu smo mi na kraju dali prioritet jer ipak je riječ o jednom nevelikom prostoru i snaga samih paviljona ne smije se nametnuti na neki nain tom okolišu i kontekstu - istaknula je prilikom predstavljanja radova Lea Pelivan, predsjednica ocjenjivačkog suda, arhitektica i profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Na predstavljanju pobjedničkog rada bile su autorice Silvija Shaleva i Mirjana Lozanovska iz Makedonije koje su istaknule kako im je jako drago što su osvojili prvu nagradu i što se prepoznala kvaliteta njihova rada. U njihovom timu je četvero ljudi, uz njih su na idejnom arhitektonskom rješenju radili i Erik Jurišević iz Slovenije te Nina Pahović iz Hrvatske.

Materijali koje su koristili su drvo, što je već postojeće na ovom trgu, ali su dodali i materijale kao što je čelik. Najveća promjena, pojasnile su arhitektice, bit će zasigurno više zelenila na ovom prostoru, da se omogući jedna sjena koja je potrebna samim korisnicima kućica, ali da se zadrži otvorenost trga.

Trg tradicijskih obrta osmislila je još 2002. godine Turistička zajednica u suradnji s Gradom Varaždinom kao jedan novitet u Hrvatskoj. Prvotno je bio smješten na Franjevačkom trgu, a potom je 2008. godine preseljen na sadašnju lokaciju, u Uršulinsku ulicu, nasuprot Uršulinske crkve.

- Sve je krenulo sa željom da se obogati sadržaj u povijesnoj gradskoj jezgri, da joj se pruži jedna dodatna atraktivnost, sadržaji koji će privući i lokalno stanovništvo, ali i turiste. Tada je TZ za potrebe izlaganja tradicioalnih obrta kupila o vlastitom trošku pet izlagačkih kućica. One su kroz godine popravljane i obnavljane, međutim, danas nakon 16 godina su dotrajale i potrebno ih je zamijeniti - rekla je Jelena Toth, direktorica Turistčkog ureda Varaždin orbazlažući razloge raspisivanja natječaja za novi izgled i obnovu trga.

Nakon što se Trg tradicijskih obrta obnovi, raspisat će se i novi natječaj za korisnike trga. Trenutno ovdje svoje proizvode izlažu klobučar, tkalja, kovač, pčelar i udruge "Era slobodnih ruku" i "Krpe i konci", a Toth je istaknula kako već sad imajuinformaciju kako ima dosta zainteresiranih koji bi se željeli uključiti u Trg tradicijskih obrta.

Projekt obnove Trga tradicijskih obrta u financijskom je planu Turističke zajednice Grada Varaždina za iduću godinu te će se izdvojiti 400 tisuća kuna za njegovu realizaciju, koja bi trebala biti gotova početkom iduće godine.