FOTO: Predstavljen roman "Sladka tamburica" profesorice Maje Glaser Bedenik

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.6.2018. u 08:05h | Objavljeno u Društvo

Slovensko kulturno društvo "Nagelj" Varaždin i Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva Varaždin su u petak u atriju Županijske palače u Varaždinu organizirali predstavljanje romana Sladka tamburica prof. Maje Glaser Bedenik te nastup mješovitog pjevačkog zbora Slovenskog kulturnog društva "Triglav" iz Splita.

Roman kojeg je predstavila autorica već nailazi na odličan odjek u književnim krugovima, a ozračju promocije na izuzetan je način pridonio mješoviti zbor SKD-a Nagelj kolopletom hrvatskih i slovenskih pjesama.

Knjigu pripovjedaka Slatka tamburica prof. Maja Glaser Bedenik napisala je, kako ističe, kao ljubiteljica jednostavnosti i iskrenosti te štovateljica tradicije. Nadahnuli su je korijeni koji su svima nama negdje daleko u prošlosti potpuno isti, rekla je. Sjeća se očevih pripovjedaka, u njima pronalazi obilje razloga za duboko poštovanje i neizmjernu ljubav prema domaćem kraju, svemu dobrom i lijepom, prema jednostavnosti i iskrenosti. A svime time odiše prvijenac profesorice slovenskog jezika koja poručuje da si ljudi sami postavljaju barijere i da se sami udaljuju od jednostavnosti i iskrenosti, namećući sebi bremena i okove za koje ne znaju, ali ih jako teško i sve teže nose.

Sudionike kulturnih događanja pozdravile su Barbara Antolić Vupora i Martina Lesjak, čelnice SKD-a "Nagelj" Varaždin. Istog dana u HNK-u Varaždin u sklopu projekta Druge gimnazije Varaždin "Zvijezda ima pet krakova" predstavnici slovenske nacionalne manjine prisustvovali su premijernom prikazivanju dokumentarnog filma "Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta", o mladim istraživačima koji se bave tematikom Europskog parlamenta kroz prizmu utjecaja populizma i dezinformacija.

Sladka_tamburica_15.6.2018.JPGPromocija_15.6.2018.JPG

Zbor_Split.JPGHNK.JPG

Publika1_15.6.2018.JPG