FOTO: Novinske fotografije Smiljke Pavlović izložene u Zlatom ajngelu Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Novinske fotografije Smiljke Pavlović izložene u Zlatom ajngelu

| 25.1.2017. u 20:34h | Objavljeno u Društvo

Fotografije koprivničke fotoreporterke Smiljke Pavlović izložene su u petak u galeriji Zlati ajngel. Smiljka Pavlović bila je angažirana kao jedna od prvih fotoreporterki u Njemačkoj, i to u nekoliko dnevnika, tjednika i magazina, a varaždinski su posjetitelji gledali izbor iz te arhive.

Voditelj galerije Darko Sačić priznao je na otvorenju da je emotivniji nego inače, pa je pripremio poetski uvod u kojem se prisjećao vrijednosti društva u kojem je on odrastao, a neke od fotografija su ga na to podsjetile. Za autoricu izložbe rekao je da nije fotografirala samo zato da bi ostao kroničarski trag, nego da je znala napraviti fotografiju s emocijom, u kojoj se vidio individualni, umjetnički pristup, njezina empatija prema onome što fotografira, stoga i ne čudi što su njezine „fotopriče“ imale i samostalnu rubriku u novinama. O fotografkinjinom radu govorio je i Marijan Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

Tako su se i posjetitelji prisjetili i s nostalgijom doživjeli vrijeme i ulogu fotoreportera u tadašnjem medijskom prostoru.

Izložba sadrži 25 crno-bijelih fotografija nastalih u razdoblju od 1975. do 1995. godine iz donacije Muzeju grada Koprivnice u 2015./2016. godini, a bit će otvorena do 5. veljače.

Galerija slika