FOTO: Na Glazbenim svečanostima nastupa šest zborova iz Varaždinske županije

| 3.5.2017. u 16:05h | Objavljeno u Društvo

Šest zborova iz Varaždinske županije nastupa na jubilarnim 60. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži, koje su otvorene u danas, 3. svibnja, a održavat će se još u četvrtak 4. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Pobjednici se biraju iz svake od desetak kategorija.

– U A kategoriji imamo pet zborova iz Varaždinske županije, to su pjevački zborovi iz osnovnih škola Sveti Ilija, Trnovec, Šemovec, Ludbreg i Visoko, a u B kategoriji Osnovnu školu Ludbreg. Teško mi je prognozirati tko će pobijediti, glazba je drugačija od sporta, tamo se znaju favoriti. Ovo je malo teže jer dosta ovisi o općem dojmu – rekao nam je profesor Stjepan Levanić, pročelnik natjecanja.

Prosudbeno povjerenstvo koje je ocjenjivalo kandidate za nastup na jubilarnim svečanostima nije bilo u svim županijama isto, drugačije osobe su ocjenjivale zborove, što znači da su kriteriji možda mogli varirati, ali za sve je bitno bilo prikupiti 90 bodova da dođu na državnu razinu. Zato je teško istaknuti favorite, rekao je profesor Levanić.

Glazba se ne ocjenjuje na štopericu, važan je neposredni utisak, tek nakon nastupa se može reći da je neki zbor najbolje otpjevao, dodao je. Osvrnuo se posebno na C kategoriju, u kojoj su djevojački zborovi.

– Djevojački zborovi su u drugom planu u Hrvatskoj, ali nekoliko se zborova većinom pojavljuju na svečanostima – dodao je, a među njima je i Djevojački zbor Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca.

Najjača kategorija je E kategorija, u kojoj nastupaju troglasni mješoviti zborovi učenika srednjih škola, a jedini konkurent je Mješoviti pjevački zbor IV. gimnazije „Marko Marulić“ Split.

Glazbene svečanosti hrvatske mladeži prvih desetak godina održavale su se u Zagrebu i nakon toga su 1968. godine preseljene u Varaždin te se otada redovito svake godine i nastavljaju održavati. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži otvorili su zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, ujedno i predsjednik Državnog povjerenstva, i pročelnik natjecanja prof. Stjepan Levanić.

Galerija slika