FOTO Glazbena škola i ove godine domaćin Memorijala Jurica Murai

VV | 24.4.2018. u 15:17h | Objavljeno u Društvo

Gotovo 170 mladih pijanista iz 16 zemalja svijeta od SAD-a do Japana okupilo se u varaždinskoj Glazbenoj školi na međunarodnom natjecanju pijanista Memorijalu Jurica Murai. Sve do petka navečer mladi će se pijanisti predstavljati članovima ocijenjivačkog suda kojeg ove godine sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi-Nataliya Trull iz Rusije, Grigory Gruzman iz Njemačke, Milana Chernyavska iz Njemačke, Aleksandar Serdar iz Srbije i poznati hrvatski pijanist Vladimir Krpan.

- Mislim da je jako lijepo da Varaždin kao najstarije kulturno središte Hrvatske ima bogatu glazbenu tradiciju, a ja sam osobno vezan za Varaždin zahvaljujući upravo obitelji Murai s kojima sam bio dugogodišnji prijatelj i mislim da je ovaj Memorijal prekrasan način da se prisjetimo akademika Muraia, ali njegovih studenata koji su među organizatorima ovog natjecanja. Ovo natjecanje može itekako dobro poslužiti i mladim pijanistima kao "odskočna" daska u daljnjoj karijeri - profesor Krpan.

A da je varaždinsko pijanističko natjecanje već postalo prepoznatljivo po svojoj kvaliteti svjedoči i podatak da je jedan od laureata ovog Memorijala Dmytro Choni, nakon nastupa u Varaždinu, započeo osvajati nagrade, među kojima je posljednja pobjeda na velikom pijanističkom natjecanju u Los Angelesu.

- Jako mi je drago da i dalje imamo jako dobar odaziv mladih pijanista iz brojnih država, kao i Hrvatske, što nam je potvrda da radimo dobar posao u organizacijskom smislu, a isto tako trudimo se na svakom natjecanju imamo vrsne pijaniste i izvrsne profesore kao članove žirija - naglasio je ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić.

I mladi uspješni pijanisti varaždinske Glazbene škole uspjeli su se plasirati za nastup na Memorijalu koji nosi ime jednog od najistaknutijih hrvatskih pijanista Varaždinca Jurice Muraia, a među njima je i Lucija Čehok, učenica Glazbene škole koja se već može pohvaliti brojim nastupima i ostvarenim rezultatima.

- Jako mi je drago što mi u našoj školi imamo natjecanje i što mogu sudjelovati na njemu. Sviđa mi se kako je organizirano i uvijek mi je drago na njemu nastupiti - rekla je Lucija, kojoj će kao i drugim njenim glazbenim kolegama ovo pijanističko natjecanje biti novo iskustvo, jer zahtijeva jako dobru pripremu, a i činjenica da imaju prigodu predstaviti se svjetski poznatim članovima žirija velika je stvar za mlade glazbenike.

Pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu koja slavi ove godine 190. obljetnicu postojanja potrajat će do subote kada je za 19 sati zakazan koncert ponajboljih mladih pijanista uz dodjelu posebnih nagrada.

Galerija slika