FOTO: Dani performansa održani pod znakovitim nazivom „Obnova!“ Foto: Galerijski centar Varaždin

FOTO: Dani performansa održani pod znakovitim nazivom „Obnova!“

N.L./VV | 13.6.2017. u 12:02h | Objavljeno u Društvo

Na nekoliko se lokacija u Varaždinu od 8. do 11. lipnja održavalo 16. izdanje varaždinskih Dana performansa, međunarodnog festivala performansa u organizaciji Galerijskog centra Varaždin, pod znakovitim nazivom „Obnova!“

Kustos manifestacije Branko Franceschi objasnio je da se naziv odnosi na varaždinske zapuštene prostore koji imaju velike potencijale, konkretno ruševnu sinagogu koja bi trebala postati Galerijski centar i vojarnu u Optujskoj ulici. Upravo je zato manifestacija i održana na ta dva mjesta, a u petak je povorka varaždinskih biciklista od sinagoge krenula prema vojarni simbolički povezujući centar i periferiju.

Sjajim u mraku

Naime, ove godine festival je udružio snage sa Sindikatom biciklista u realizaciji njihovog projekta "Sjajim u mraku". Također, festival tematizira bivšu vojarnu u Optujskog ulici, te se na taj način i nadovezuje na projekt EU pod nazivom MAPS u kojem sudjeluje Grad Varaždin.
Performerski program obogaćen je koncertima Mr.Lee& Ivane Sky, Sare Renar, Lovely Quinces i One Dread, a organiziran je i festival piva proizvedenih u domaćoj radinosti.

Dani performansa otvoreni su interaktivnom instalacijom „Dvoboj „ i performansom „Na nišanu“ Kristine Marić, a uslijedila je izložba Miriam Simun (New York) „Nisam morala ubiti da bih preživjela“.

Održavani su programi koji tematiziraju biciklizam kao što je izložba u biciklističkom paviljonu i predavanje o mobilnosti.

Otvoreni građanstvu

U sinagogi su programe održavali istaknuti performeri kao Mladen Miljanović (Banja Luka), koji je izveo performans "Na rubu", u kojem je na vrhu fasade sinagoge visio držeći se za rub samo rukama. Miljanović je prije nekoliko godina bio predstavnik Bosne i Hercegovine na najvećoj smotri suvremene umjetnosti, Venecijanskom bijenalu. Linda Molenaar (Amsterdam) se u performansu „Albino“ gotovo derviški, ritualno okretala oko svoje osi, odjevena u kostim napravljen od grive mongolskoga konja.

Festival se u suton preselio u bivšu vojarnu u Optujskoj ulici, gdje je publiku na ulazu dočekao Robert Sošić (Rovinj) spuštajući s barjaka hrvatsku zastavu i izvjesivši bijelu. U subotu je program održavan u kompleksu vojarne pod nazivom „Optujska je vaša“, tijekom kojeg su cijeli dan održavane aktivnosti za građanstvo: jahanje na konju, streličarstvo, popravljaona bicikla, DJ-ovi su puštali muziku..., a varaždinski kipar Ivan Mladenović izradio je skulpturu od otpadnog drveta nađenog u krugu vojarne.

Zbog ribiča odgođen performans

Program trećeg dana nastavio se u prijepodnevnim satima razgovorom s umjetnicima, dok je mladi varaždinski kipar Ivan Mladenović tri dana od otpadnog drva nađenog u prostoru bivše vojarne izrađivao skulpturu psa. U subotnju večer u prostorima Varaždinskoga streličarskog kluba Momčilo Golub je koristeći sijalicu i pijesak dirigirao svjetlom i sjenom, a performans završio rezanjem električne žice pod naponom. Glazbenica Lovely Quinces impresivnim glasom i gitarom prodrmala je publiku i zavibrirala subotnju noć u vojarni.

Posljednji dan, u nedjelju, performans je održala Gunnhildur Hauksdottir (Berlin):“Reaction“, a zaključni performans trebao je izvesti Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra, na rijeci Dravi, no zbog natjecanja ribiča performans je odgođen.