FOTO: CTK Varaždin svečanošću u kazalištu obilježio 70. obljetnicu rada

Varaždinske vijesti | 29.11.2016. u 08:08h | Objavljeno u Društvo

Centar tradicijske kulture Varaždin obilježio je u nedjelju 27. studenoga, u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, 70. obljetnicu postojanja i aktivnog djelovanja.

Bio je to treći dio obilježavanja velike obljetnice nekadašnjeg RKUD-a "Vilko Jurec", potom KUD-a "Varteks", a danas Centra tradicijske kulture Varaždin. Veliki autorski koncert maestra Siniše Leopolda s tamburaškim orkestrima HRT-a i CTK Varaždin održan je 21. listopada, a veliki folklorni koncert svih generacija Društva 11. studenoga.

U nedjelju je održana svečana sjednica na kojoj su uručene diplome i zahvalnice Hrvatskog sabora kulture i Centra tradicijske kulture Varaždin svim zaslužnim članovima. Predstavljena je knjiga notnih zapisa poznatog kompozitora Julija Njikoša pod nazivom "Đuline tambure", a u svečanom su programu nastupili njegova supruga Vera Svoboda, zbor Kapela Paulina Warasdin, vokalni sastav Fijolice, dječji i reprezentativni tamburaški orkestar CTK Varaždin.

Kroz ove tri večeri još jednom smo predstavili tamburaški orkestar, folklorni ansambl kroz generacije i bogatstvo narodnih nošnji našeg društva, ali i prijatelje s kojima smo radili – rekla je predsjednica CTK Varaždin Aleksandra Vidović.

Posebna gošća Vera Svoboda pozdravljena je velikim pljeskom publike u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta.

Ja sam danas presretna, iako je tužno što Julija više nema među nama. Dirnuta sam što su prijatelji u Varaždinu pripremili ovu lijepu večer i notno izdanje njegovih skladbi. On je jako volio Varaždin i suradnju s varaždinskim društvom – kazala je Vera Svoboda koja je izvela nekoliko skladbi uz pratnju dječjeg i reprezentativnog tamburaškog orkestra CTK Varaždin.

Na 70 godina aktivnog djelovanja na očuvanju tradicije i kulture čestitao je zamjenik župana Alen Kišić.

Kažu da onaj tko ne poštuje tradiciju nema niti dobru budućnost. Zahvaljujući ovim entuzijastima koji rade prekrasan posao i okupljaju čitav niz generacija, postali su simbol grada kroz 70 godina očuvanja tradicije i kulture – rekao je Kišić.

Priznanja je uručio tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić.

 

Galerija slika