Denis Peričić o kulturnoj strategiji: Puna je besmislenih birokratskih ograničenja

| 3.7.2017. u 20:10h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak 3. srpnja završilo je savjetovanje s javnošću oko Strategije razvoja kulture grada Varaždina za razdoblje od 2017. do 2022. godine, odnosno istekao je rok za dostavu primjedbi i prijedloga na ovaj temeljni dokument varaždinske kulture oko kojeg se digla prašina već prvih dana kako je predstavljen njegov nacrt. Podsjetimo, varaždinski književnik Denis Peričić ustvrdio je da je rok od mjesec dana za javno savjetovanje o tako važnom dokumentu - prekratak.

Grad je nakon Peričićevog istupa produžio rok za savjetovanje. Je li to urodilo plodom, odnosno jesu li se u javnu raspravu oko dokumenta uključili zainteresirani kulturnjaci ili oni koji imaju viziju kako poboljšati gradsku kulturnu politiku, tek treba vidjeti. Naime, iz Grada na to pitanje odgovor ćemo naknadno dobiti, kao i informaciju o konkretnim primjedbama. Međutim, doznajemo da će Denis Peričić ići s konkretnim prijedlozima za poboljšanja.

- Iskoristit ću svoje pravo da do kraja novog roka, koji sam sâm „iskamčio“, napišem i dostavim Gradu (ali i medijima) temeljitu analizu barem onog dijela Nacrta koji se odnosi na knjigu i nakladništvo, a koji je posve krivo postavljen. Naime, u Nacrtu piše: „Uvjeti Javnog poziva za predlaganje potreba u kulturi kojeg raspisuje Grad Varaždin ne omogućuju prijavu nakladnicima (poduzećima)“ i „Poziv za dodjelu potpore za nakladnike trebao bi biti izrađen tako da omogućuje prijavu pravnim i fizičkim osobama.“ Točno, ali prijavu treba omogućiti svim nakladnicima, bez obzira na to jesu li registrirani u Varaždinu ili bilo gdje drugdje, ako je knjiga svojim autorom ili temom vezana uz Varaždin - upozorava Peričić.

Ukazuje i na to da je navedena odredba potpuni apsurd.

- Imao sam ugodna iskustva s nekim varaždinskim nakladnicima, ali naravno da mi je cilj objavljivati kod zagrebačkih nakladnika, referentnih i prodornijih. Objavljivao sam tako knjige kod VBZ-a i drugih i gotovo svi oni za moje su knjige dobili potpore Ministarstva kulture, ali nitko od njih nije ni smio aplicirati na sredstva Grada Varaždina jer se radi o poduzećima. Ali objavio sam knjigu i kod Kajkavskog spravišča, važne udruge iz Zagreba, ali ni oni se nisu mogli prijaviti jer im sjedište nije u Varaždinu! To je nonsens. Pa zar sam ja stranac u svom gradu - pita se Peričić.

Što o kritikama kažu iz Grada pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti