Dani Josipa Klime počinju u petak u Varaždinu

VV | 1.3.2018. u 19:52h | Objavljeno u Društvo

Glazbena mladež Varaždin u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin započinje „Dane Josipa Klime“, smotru violinista i komornih gudačkih sastava uz seminar za violiniste, koji će održati Goran Končar, vrhunski hrvatski violinist, nekadašnji student Josipa Klime, njegov prvi asistent, danas profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te Eleonora Ernoić Krnjak, Varaždinka, također studentica prof. Klime, a danas članica i zamjenica koncertnog majstora u Operi HNK Zagreb.

Na ideju da se pokrene manifestacija za mlade glazbenike gudače, prije svega violiniste, posvećena ovom velikom glazbeniku, došlo se za vrijeme okruglog stola posvećenog obilježavanju 90. obljetnice rođenja Josipa Klime u organizaciji Zavoda HAZU Varaždin i suorganizaciji Glazbene škole Varaždin i Koncertnog ureda Varaždin u svibnju prošle godine. Pokroviteljstvo Grada Varaždina i donacije varaždinskih tvrtki, dobar su znak da bi manifestacija mogla postati tradicionalnom.

Prvi „Dani Josipa Klime“ bit će održani od 2. do 4. ožujka 2018. u Glazbenoj školi u Varaždinu, a započet će u petak 2. ožujka u 18.30 sati koncertom i otvorenjem dokumentarne izložbe na kojoj će fotografijama, pismima, dokumentima i novinskim zapisima iz obiteljske arhive biti predstavljeni život i djelovanje Josipa Klime. Autorica izložbe je muzikologinja Nataša Maričić.

Slijede koncerti mladih gudača, svaki dan u 17 sati – od učenika osnovnih i srednjih škola do studenata – polaznika radionica/seminara dvadesetoro prijavljenih polaznika. Na sve koncerte na kojima se mogu čuti mlade hrvatske vionističke nade ulaz je slobodan.