Danas svi na Noć muzeja - čeka vas crtanje karikatura, pjesma Kavalira i "biciklini" za prste polizati!

IHR/Varaždinske vijesti | 1.2.2019. u 09:58h | Objavljeno u Društvo

U muzejima diljem Varaždinske županije danas se održava "Noć muzeja", a tema ovogodišnje manifestacije je "Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“.

Gradski muzej Varaždin i ove se godine priključuje manifestaciji Noć muzeja, koja se održava u petak 1. veljače. Posjetitelji će tako od 18 do 24 sata besplatno moći razgledati stalni postav Kulturno-povijesnog odjela u Starom gradu, u palači Herzer moći će uživati razgledavajući stalni postav "Svijet kukaca" te izložbu "Stoljeće tekstila" posvećenu 100. obljetnici djelovanja Varteksa, a u palači Sermage izložbu "Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja".

"Karikaturom protiv požara"


I Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu pripremio je bogat program za tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja. Kao glavno događanje pripremili su otvaranje izložbe “Karikaturom protiv požara” poznatog karikaturista i dugogodišnjeg suradnika "Vatrogasnog vjesnika" Damira Novaka koji će održati radionicu izrade karikatura za najmlađe. Polaznici radionice će tako naučiti osnove crtanja karikatura, a svoje radove će moći izložiti na panoima u Muzeju.

Noći muzeja pridružit će se i Varaždinske Toplice, gdje će za sve posjetitelje biti otvorena vrata Zavičajnog muzeja Varaždinskih Toplica. Od 17 do 18 sati moći će se razgledati bogati arheološki postav i postav Galerije Toplissa, a u 18 sati u kino dvorani Miroslav Klemm održat će zanimljivo predavanje o jedinom spomeniku proglašenja hrvatskog jezika službenim jezikom, koji se nalazi upravo u Varaždinskim Toplicama.

Dogodovštine s Ivanščice


Zanimljivo će danas biti i u Muzeju planinarstva Ivanec. Uz službeni program posjetitelji će moći razgledati prateću izložbu, a nakon toga se mogu nastaviti družiti u jedinstvenom ambijentu ispred muzeja uz planinarsko ognjište i delicije nekadašnje ivanečke kuhinje. Kako je tema ovogodišnje Noći muzeja "Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“, za to će biti vezan i dio službenog programa koji će u muzejskim prostorima početi u 19.30 sati. Za tu priliku priprema se raznolik i vedar program koji je, naravno, tematski vezan uz planinu svih planina, ali i uz dogodovštine na Ivanščici i spodi Ivonjščice, a o čemu će se više čuti u samom programu. Program će pratiti i bogata izložba stare i nove planinarske fotografije, planinarske opreme i suvenira koje je za tu priliku na raspolaganje stavilo desetak planinara i kolekcionara.

U sklopu Noći muzeja Centar za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" Ludbreg u petak 1. veljače organizira biografsku izložbu iz ostavštine Marije Winter na temu života znakovitih Ludbrežana, pod nazivom "(Ne)poznati Ludbrežani". Izložba će biti postavljena u prostorijama dvorca Batthyany. (Ne)poznati Ludbrežani bit će predstavljeni u dva zasebna izložbena prostora. U prvom dijelu prikazat će se kroz fotografije i biografsku građu, a u podrumskom izložbenom prostoru digitalnim putem. Izložba će se moći razgledati od 18 do 24 sata, a ulaz je besplatan.

Ni Noć muzeja ne može bez čipke!


Po prvi puta ove će se godine izuzetno posjećenoj kulturnoj manifestaciji "Noć muzeja" priključiti i Lepoglava. U lepoglavskom Domu kulture tijekom trajanja Noći muzeja, 1. veljače od 18 sati pa do jedan sat nakon ponoći, moći će se razgledati zanimljive postave izložbi posvećenih lepoglavskoj čipki te sudjelovati na radionicama koje su za tu prigodu za posjetitelje priredili organizatori.

Atraktivan program očekuje i posjetitelja Muzeja dvorca Trakošćan. Bit će prezentiran audio-vizualni vodič Smart guide kojim će posjetitelji uz pomoć pametnih telefona otkrivati povijest dvorca, dok će Udruga Plemićka mladež scenskim nastupom prikazati kulturu življenja na dvoru kroz prošlost. U galerijama Dvora Trakošćan moći će se razgledati izložba Gordane Kovačić i Slavena Macolića. Za glazbu će se pobrinuti Kavaliri, dok će se u dvorskoj kuhinji pripremati domaće pecivo i „biciklini“. U sklopu Noći muzeja Rotary Club Trakošćan organizira humanitarnu akciju „Novčić nade“ za pomoć radu Udruge udomitelja „Nada“ Ivanec. Članovi RC Trakošćan od 18 sati do ponoći će prikupljati donacije, a donatore počastiti krafnama, kuhanim vinom i čajem.

Označeno u