47. Varaždinske barokne večeri već po tradiciji predstavljene i u Beču Foto: Businessin.hr

47. Varaždinske barokne večeri već po tradiciji predstavljene i u Beču

Businessin.hr | 6.9.2017. u 14:26h | Objavljeno u Društvo

I ove je godine nastavljena tradicija predstavljanja Varaždinskih baroknih večeri u glavnom austrijskom gradu Beču. Brojnim uzvanicima iz diplomatskog, političkog, društvenog, kulturnog i gospodarskog života Beča u Mađarskom veleposlanstvu domaćini su sinoć na svečanom predstavljanju VBV-a bili dr. Janos Perenyi, mađarski veleposlanik u Austriji i njegova hrvatska kolegica dr. Vesna Cvjetković, veleposlanica RH u Austriji, piše Businessin.hr.

Veleposlanici su se u svojim govorima osvrnuli na povijesne veze Austrije, Mađarske i Hrvatske, posebice vremena kada je Varaždin bio glavni grad, te na ovogodišnje partnerstvo VBV-a s Mađarskom. Okupljene je pozdravila i predsjednica žirija VBV-a muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber koja je predstavljajući program ovogodišnjih 47. Varaždinskih baroknih večeri i glazbenike koji će nastupiti krajem rujna u Varaždinu i drugim mjestima u kojima se održava festival, istaknula značaj Baroknih večeri kao najvećeg kulturnog događaja u ovom dijelu Hrvatske, te dodala kako je njegova posebnost to što je drugačiji od drugih europskih festivala barokne glazbe, jer specijaliziran je upravo i samo za baroknu glazbu.

- Partnerstva sa zemljama u inozemstvu omogućavaju publici Festivala da upozna najveće umjetničke dosege baroka neke od zemalja u autentičnoj izvedbi glazbenika koji stižu u Varaždin - istaknula je dr. Weber pozvavši okupljene na koncerte VBV-a.

Među uzvanicima bili su i zamjenici varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica i Zlatan Avar, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Dinko Šokčević, ravnatelj Varaždinske glazbene škole Davor Matačić, Peter Tyran, član Kluba mecena VBV-a u Beču, te predstavnik sponzora-Mobilisisa Krešimir Meštrić.

- Nakon odličnog predstavljanja ovogodišnjeg Festivala u Mađarskoj od Budimpešte, Pečuha do nedavnog povijesnog karnevala u Szombathelyu, čast nam je i ove godine bila predstavljati program Varaždinskih baroknih večeri u Beču. Stekli smo kroz ove godine suradnje brojne prijatelje u Beču, neki su se pridružili i Klubu mecena VBV-a, a raduje i podatak da se iz godine u godinu bilježi i sve više posjeta na koncerte VBV-a upravo gostiju iz Austrije - suglasni su bili nakon odlične svečane promocije organizatori Festivala Davor Bobić i Raymond Rojnik.

Glazbenu baroknu pozivnicu na Varaždinske barokne večeri okupljenima su uputili i mađarski glazbenici Judit Andrejszki i Zsolt Szabo, koji će zajedno s drugim glazbenicima okupljenim u ansambl Musica Profana nastupiti 29. rujna u varaždinskoj Uršulinskoj crkvi.