12. škola mladih filatelista: Trakošćan potvrdio status filatelističkog centra Hrvatske Foto: B. Težak

12. škola mladih filatelista: Trakošćan potvrdio status filatelističkog centra Hrvatske

Lj.Risek/Varaždinske vijesti | 30.10.2017. u 20:28h | Objavljeno u Društvo

U nazočnosti oko 200 učenika iz škola u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, srednjoškolaca iz Elektrostrojarske škole Varaždin te sudionika iz Njemačke, kao i voditelja, mentora, brojnih gostiju te predstavnika sponzora, podupiratelja, medija i organizatora, u Galeriji Muzejske ustanove Dvor Trakošćan u subotu je, 28. listopada, otvorena 12. škola mladih filatelista "Trakošćan 2017".

Manifestacija je otvorena neslužbenim bednjanskom himnom Na Verškevemu brijegu te s još nekoliko drugih pjesama u izvođenju KUD-a Josipa Genca iz Bednje. Program svečanog otvaranja škole vodila je dr. Marija Kolačko, potpredsjednica Kluba mladih filatelista Trakošćan i jedna od začetnica škole. Pozdravljajući sudionike koje je u Trakošćan i ove godine privukla poštanska marka, naglasila je da je kroz Školu filatelije tijekom proteklih 12 godina prošlo oko 3.000 djece i mladih.

U ime Općine Bednja kao domaćina i jednog od dugogodišnjih podupiratelja ove manifestacije, okupljenima je pozdravne riječi uputio zamjenik načelnika Bednje Ivica Hrenić. Skupu su se obratili i ravnatelj Muzejske ustanove Dvor Trakošćan Adam Pintarić, predstavnica Hrvatske pošte Jasminka Končevski, član KMF-a Josip Jelenečki koji je predstavio prigodna izdanja koja su pratila ovogodišnju Školu filatelije (dva žiga, omotnica, dopisnica) te predsjednik KMF-a Trakošćan i predsjednik Organizacijskog odbora Škole filatelije Dino Murić. Školu filatelije otvorio je dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Uz pjevački zbor KUD-a Josipa Genca pod ravnanjem Vladimira Gečeka, u popratnom glazbenom programu nastupili su i solisti Lucija Geček i Danijel Češnjaj, uz pratnju Tomislava Žirovca i Mladena Jagarinca. Nakon otvaranja, djeca su se pod stručnim vodstvom uključila u radionički rad. U prvoj skupini su, pod vodstvom Staše i Bojana Bračiča, radili početnici, dok su u drugoj skupini, pod mentorskim vodstvom Darija Stelle i Darija Filjara, nova znanja o filateliji stjecali napredni filatelisti.

Uz radionice, održan je i bogat popratni program ispunjen tematskim sadržajima vezanim uz poštu i marku. Priređena je filatelistička izložba dječjih radova, a sudionici Škole ove su godine imali prilike vidjeti prijenos pošte biciklom. Na izložbi Vilinska bajka predstavljeni su radovi nastali na dječjim radionicama održanih u osnovnim školama s područje Bednja i šire. Priređena je i izložba tradicionalnih kulinarskih specijaliteta bednjanskoga kraja "Kaj su jeli naši stari". Nadalje, u programu Škole filatelije predstavljena je etnološka baština bednjanskoga kraja, a za sve polaznike škole omogućen je organiziran obilazak trakošćanskog dvorca.

Okupljanjem velikog broja djece i mladih koji skupljanjem poštanskih maraka i stjecanjem novih znanja korisno i kreativno ispunjavaju svoje slobodno vrijeme, kao i odraslih zaljubljenika u filateliju koji ne žale truda i vremena kako bi svoja, dugo godina stjecana iskustva prenijeli na mlade naraštaje, Trakošćan i općina Bednja toga su dana ponovno bili filatelistički centar Hrvatske.