Besplatna pravna pomoć

- | 9.10.2023. u 21:35h | Objavljeno u Pravni kutak

Ako ste nekad zatrebali pravnu pomoć, a svjesni ste da nemate dovoljno financijskih sredstava za plaćanje odvjetničkih troškova, vrijeme je da proučite relevantne odredbe Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kako bi utvrdili imate li možda pravo da Vam država snosi sve ili dio troškova koji će Vam nastati prilikom ostvarivanja Vaših prava i interesa.

U Republici Hrvatskoj na snazi je od 01.01.2020. godine Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji uređuje tko mogu biti korisnici besplatne pravne pomoći i za koju vrstu usluge, tko pruža besplatnu pravnu pomoć, kao i pod kojim uvjetima upravo Vi možete postati korisnici iste.

Obzirom da brojni građani nemaju dostatne financijske mogućnosti za ostvarivanje svojih prava, donesen je predmetni zakon koji je u skladu sa propisima Europske unije, a koji nastoji svim građanima omogućiti pristup sudu i drugim javnopravnim tijelima.

Zakon razlikuje primarnu i sekundarnu pravnu pomoć, pri čemu primarnu pravnu pomoć pružaju upravna tijela, ovlaštene udruge i pravne klinike, dok vam odvjetnici mogu pružiti sekundarnu pravnu pomoć.

U članku ćemo naglasak staviti na ostvarivanje prava na sekundarnu pravnu pomoć jer je ona nešto šira i češće korištena u praksi, a ista obuhvaća:
a) pravni savjet
b) sastavljanje podnesaka u postupku zaštite prava radnika pred poslodavcem
c) sastavljanje podnesaka u sudskim postupcima
d) zastupanje u sudskim postupcima
e) pravnu pomoć u mirnom rješenju spora.

Ona isto tako obuhvaća i oslobođenje od plaćanja troškova sudskog postupka i oslobođenje od plaćanja sudskih pristojbi u slučaju da svoja prava ostvarujete direktno u sudskom postupku.

Naravno da nema svaka osoba pravo na besplatnu pravnu pomoć, već za ostvarivanje tog prava moraju postojati točno zakonom propisani uvjeti i pomoć se odnosi na točno određenu vrstu postupka.

Prvenstveno, da bi ostvarili to pravo mora biti riječ o složenijem postupku u kojem se građanin sam ne može zastupati i ako bi plaćanje potrebne stručne pravne pomoći moglo ugroziti uzdržavanje te osobe i njenih članova kućanstva, a postoje i drugi uvjeti poput onoga da ne smije biti riječ o obijesnom parničenju i dr.

Takvu pomoć možete ostvariti u sporovima koji se odnose na stvarna prava (vlasništvo, posjed), ali ne i u zemljišno-knjižnim postupcima, u sporovima iz radnih i obiteljskih odnosa (osim u slučaju sporazumnog razvoda braka bez maloljetne djece), u ovršnim postupcima i postupcima osiguranja, u slučaju pokušaja mirnog rješenja spora, ali iznimno i u drugim vrstama upravnih i građanskih sudskih postupaka kada je to u skladu sa svrhom Zakona i životnim okolnostima podnositelja zahtjeva.

Ukoliko se odlučite na traženje sekundarne pravne pomoći utvrđivati će se ukupni prohodi i ukupna vrijednost imovine Vas i članova Vašeg kućanstva u skladu sa zakonskim odredbama, ali i tu postoje iznimke pa će u određenim slučajevima takva pomoć biti odobrena bez utvrđivanja imovinskog stanja i to recimo kada je u pitanju dijete koje ostvaruje svoje pravo na uzdržavanje ili kada je riječ o žrtvi kaznenog djela koje nastoji ostvariti svoje pravo na naknadu štete koja je prouzročena upravo tim kaznenim djelom.

Za ostvarivanje predmetne pomoći morate se obratiti nadležnom upravnom tijelu sukladno Vašem prebivalištu, odnosno boravištu. U Varaždinu se konkretno morate obratiti Varaždinskoj županiji, Upravnom odjelu za opću upravu, a na njihovoj web stranici ujedno su Vam dostupni svi obrasci koje morate predati, uz važnu napomenu da Vam pravna pomoć može biti odobrena u punom opsegu, ali u smanjenom opsegu kada ćete Vi ipak morati snositi dio razlike do punog iznosa nagrade i naknade troškova za rad odvjetnika.

Odvjetnika koji će Vam pružati besplatnu pravnu pomoć u pravilu će Vam odrediti upravno tijelo prema redoslijedu navedenom u popisu Hrvatske odvjetničke komore, ali može Vam se odrediti i odvjetnik po Vašem izboru ako Vam taj odvjetnik za navedeno izda svoju prethodnu suglasnost.

Ukoliko smatrate da ste možda kandidat za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć nemojte se ustručavati podnijeti zahtjev nadležnom upravnom tijelu.

Označeno u