Za javni interes

| 20.5.2019. u 22:48h | Objavljeno u Iz moga kuta

Hrvatska zaostaje u gospodarstvu za većinom drugih zemalja EU, uključujući i dio tranzicijskih, dobrim dijelom zbog političara, koji donose loše odluke ili ih uopće ne donose. Usprkos svemu, dobar dio gospodarstva ipak se drži i nosi s konkurencijom pa treba pozdraviti ulazak u politiku svakog poduzetnika, koji zna i želi napraviti nešto za opće dobro.

Međutim, kako su političari, dok su bili poduzetnici gledali u prvom redu privatni interes, što je legitimno, može se pojaviti dvojba nastavljaju li s time i dalje ili ne, što svakako nije poželjno. Upravo takva dvojba postoji već neko vrijeme oko gradskog vijećnika i potpredsjednika varaždinskoga Gradskog vijeća Davora Patafte, a posebice nakon što smo objavili dijelove kupoprodajnog ugovora u vezi MBO postrojenja u Brezju.

Naime, prema tom ugovoru, došao bi do milijun eura bilo da se bale riješe koncesijom, koju je dobila zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R, bilo ugovorom o interventnom zbrinjavanju, koji je potpisao 2008. godine. Točnije, ako bi bio realiziran ugovor o koncesiji, Patafta je imao „pravo na varijabilni dio naknade za Udio Depos u visini od 1.000.000 eura...“, a to isto i slučaju „neuspjeha realizacije Koncesije te realizacije Ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008., osim ako se radi o vraćanju/zatvaranju avansa Varkomu...“

Trebaju li ove odrede biti uistinu razlog za dvojbu o mogućem sukobu interesa? Patafta naglašava da nikako ne bi jer se za primjer drugima odrekao spomenutog iznosa, koji je bio dug, odnosno ostatak od dogovorene cijene od 20 milijuna eura, koje je za MBO postrojenje dobio poduzeće ODRAZ, slijednik T7 VIS-a.

I uistinu, već godinama ne postoji pravna osnova da dobije spomenuti iznos naknade za udio u sisačkom poduzeću Depos, koje je bilo vlasnik Eko-flora, jednog od poduzeća iz zajednice ponuditelja za koncesiju. Naime, Patafta je bio kratko vlasnik Deposa, od lipnja 2013. do rujna 2014., kada je prešao k C.I.O.S.-u. Dakle, puno prije nego je Patafta izabran u Gradsko vijeće, što nismo objavili zbog previda pa se ispričavamo njemu, kao i čitateljima, koje su zakinuti za taj podatak.

Ako je tako, zašto se dio ugovora baš sada u javnosti pojavio? Patafta vjeruje da je razlog tome što ga nesposobni žele po svaku cijenu maknuti iz politike jer insistira na rješavanju krupnih javnih problema, a ne trivijalnostima. Ukoliko je tako, Varaždinske vijesti sigurno neće u tome sudjelovati, a ako se već stvorio takav dojam, nije bilo svjesno i namjerno. Štoviše, svima koji rade za javno dobro, a posebice (bivšim) gospodarstvenicima, uvijek ćemo dati podršku u radu za legitiman interes, odnosno ispričati se u slučaju našeg propusta na njihov račun.

Naravno, vrijedi to i u vezi aktualnog gradskog vijećnika i potpredsjednika Gradskog vijeća, kojeg ni u kom slučaju nismo htjeli prikazati kriminalcem, već javno pripitati mogući sukob interesa, kao što je to bio slučaj i prilikom najave raskida ugovora u vezi bala, kada se vidjelo da on više nije vlasnik poduzeća, koje bi moglo imati interes od bala, već su to njemu bliske osobe...

A da je problematika sukoba interesa itekao aktualna i opterećujuća, posebice u Varaždinu gdje su na političkoj sceni ne samo bivši gospodarstvenici, nego i oni protiv kojih se vode postupci - i to upravo zbog problema koje bi danas trebali razriješiti - zacijelo će se još jednom dobro vidjeti idućih dana kada bi se pred gradskim vijećnicima trebala naći odluka o nagodbi s T&H Investom u vezi sporova proizašlih iz Ugovora o zamjeni i kupoprodaji nekretina. Ovaj slučaj zacijelo će pokazati kako je bitno javno preispitati moguće sukobe interesa i motive svih aktera kako ne bi bilo novih sumnji i postupaka, a posebno loših odluka jer toga je - dosta!