Već zaiskrilo, a što tek slijedi...

| 5.4.2017. u 08:29h | Objavljeno u Iz moga kuta

Sada više nema dvojbi – Varaždin uskoro ostaje bez gradonačelnika, a umjesto njega grad će, po prvi put u povijesti, do izbora voditi povjerenik Vlade RH. Posljedica je to i novog, trećeg i posljednjeg neuspjelog pokušaja Gorana Habuša da pridobije dovoljno vijećnika za svoj prijedlog proračuna kojeg ponovno nisu podržali čak ni neki vijećnici koji su u Gradsko vijeće ušli s njegove, odnosno koalicijske liste koju su činili HNS, SDP, HSU i HSLS!

Vladajuća se većina godinama osipala, što iz objektivnih ili subjektivnih razloga, a kad se to napokon shvatio, baš ništa više nije pomoglo da se osigura dovoljan broj ruku.

A uistinu se svašta pokušavalo. Već ranije su, primjerice, neki u Gradskom vijeću trgovali na način da su za podrški proračunu tražili mjesto u nadzornom poduzeću gradske komunalne tvrtke, što su i dobili te njihov glas nije bio nikad upitan.

No, podrška proračunu nije stigla od svih na koje se računalo ili s kojima se trgovalo. Posebice to vrijedi za oporbenog vijećnika kojemu se itekako išlo na ruku smjenom u varaždinskoj Općoj bolnici, kao i za vijećnika navodno koalicijske stranke kojeg je imenovao u upravno vijeće gradske ustanove, a ipak je izostala njegova podrška proračunu.

A bilo je tu i onih kojima su se rješavala pitanja članova obitelji, (pre)bliskih suradnica... Kad nikakva trgovanja nisu dala rezultat, Habuš je do većine pokušao doći ukazujući na posljedice privremenog financiranja na gradske projekte, institucije i manifestacije, a prije svega Špancirfest. No, nažalost, više mu se ne vjeruje ni kada je u pravu.

Stoga ne čudi da je na prošlotjednoj sjednici na kraju ponudio je čak i svoju ostavka samo da prođe proračun. Ali ni to nije pomoglo. Trinaestog glasa niotkuda. Od proračuna ništa, čeka se povjerenik, pa izbori. Zbog privremenog financiranja predizborno će ozračje u Varaždinu zacijelo biti dodatno napeto.

Ono za sada ne odaje što sve zapravo slijedi, pogotovo ako u utrku uđe i Ivan Čehok. Nakon polemike na realizaciji Ilčić - Habijan, predizborni istupi u Varaždinu su se smirili i u biti su konstruktivni, izuzmu li se opetovana prozivanja zbog navodnog pogodovanja kod dodjele poslova izrade projekata za sportske objekte.

Od priča koristi nema – tko uistinu sumnja neka prijavi! Nasuprot tome, već je prilično živahno u utrci za varaždinskog župana. Nakon saborskih zastupnika HDZ-a Anđelka Stričaka i Josipa Križanića, koji su „zauzeli mjesto“ stranačkom kandidatu za župana Alenu Runcu dok boravi u SAD-u, sada se na varaždinskoga župana Predraga Štromara okomio i Radimir Čačić.

Čelnik reformista i njihov kandidat za župana javno govori, kao što smo prenijeli na našem portalu, da „Varaždinsku županiju po pravi put istražuje DORH, dok u Varaždinu imamo afere, korupciju i slič- no još od Čehoka”.

Očigledno, ovo je puno više od Čačićevih uobičajenim izjavama o Štomaru koje su na rubu uvreda, pa nije čudo da su nam iz Varaždinske županije poručili da već traže izvornu Čačićevu izjavu, nakon čega će župan „postupiti protiv autora izjava”.

Znači li to da će se bivši politički suradnici, a danas možda i najljući suparnici, osim na političkoj sceni, uistinu sučeliti i na sudu?