P&F Jeruzalem – nova dvorana za pjenušce po klasičnoj metodi

| 29.11.2015. u 14:58h | Objavljeno u Sponzorirano

Vinski podrum P&F Jeruzalem, s 80-godišnjom tradicijom i u vlasništvu obitelji Puklavec od 2009. godine najveći je slovenski vinar danas koji njeguje prirodi ugodan način ručnog branja grožđa, te s najsuvremenijom tehnologijom prerade postavlja trendove na području vinarstva u Sloveniji, 26. studenoga, svečano je otvorio vrata nove dvorane za pjenušce po klasičnoj metodi.

Otvorenje obnovljenog dijela podruma u Ormožu predstavlja jednu od najvećih investicija u Sloveniji prošle godine, a plan im je povećati proizvodnju pjenušaca i na tržištu predstaviti Rose pjenušac po klasičnoj metodi.

Rezanjem vrpce dvoranu su svečano otvorili Vladimir Puklavec, vlasnik poduzeća i direktor P&F Holdinga Vino, njegova kći Tatjana Puklavec, direktorica P&F Wineries B.V. te Mitja Herga, glavni enolog i direktor P&F Jeruzalem. Događaju su nazočili i brojni uglednici, poslovni ljudi, načelnici okolnih općina, a nije nedostajala ni Vinska kraljica Slovenije, Sandra Vučko.

P&F Jeruzalem je jedna od najvećih slovenskih vinskih podruma, koji i u zemlji i svijetu slovi po izvrsnim vinima kao i pjenušcima - po charmat i tradicionalnoj metodi.

- Od 2009. počeli smo s razvojem pjenušca po klasičnoj metodi. Danas već nudimo prve količine tih pjenušaca na tržištu. Da bismo do toga došli morali smo uspostaviti prave uvjete i revitalizirati dio stupnog podruma, gdje su sada optimalni uvjeti za fermentaciju i višegodišnje zrenje pjenušaca. U budućnosti planiramo proizvodnju 25.000 boca pjenušaca godišnje, a namjeravamo predstaviti i pjenušac rose po klasičnoj metodi, rekao je na otvorenju Mitja Herga, direktor i glavni enolog podruma

Mitja Herga naglasio je i da su s novim vinifikatorima osigurali mogućnost hladne maceracije bijelih i crvenih vinskih sorta, a prvi puta u povijesti uspostavljaju i vinifikaciju crvenih vina. Povećali su kapacitet prostora za preuzimanje više od 70 posto i kakvoću preuzimanja grožđa, čime su s investicijom osigurali preradu grožđa bez utjecaja zraka – dakle bez oksidacije. Ukupne investicije u osuvremenjivanje podruma iznosile su iznose 890.000 eura.

Vladimir Puklavec, vlasnik i direktor P&F Holdinga Vino, čestitao je svojoj ekipi te naglasio da će slijedeće godine podvostručiti količine, a Tatjana Puklavec, direktorica P&F Wineries B.V. istaknula sve veću potražnju pjenušaca podruma P&F Jeruzalem na stranim tržištima. Točka na i bilo je kušanje vina pod vodstvom enologa Roka Jamnika i to u tri faze zrenja od baznoga vina, do djelomično zrelog pjenušca i konačnoga proizvoda pjenušca Gomila Traditional Method, koji zrije 50 mjeseci, a čija je osnova sorta šipon, primarni dio u baznom vinu za kvalitetne pjenušce.

Galerija slika