Tko je (sve) ovdje "lud"?

| 8.7.2019. u 23:08h | Objavljeno u Iz moga kuta

Ipak nije onako kako su stvari izašle u javnost: svakako da svakog pijanog ili nepristojnog čovjeka treba kazniti kad prkosi s bilo kojim hrvatskim obilježjem, ustvrdio je naš čitatelj, koji nam se javio iz Vancouvera kako bi se osvrnuo na članak koji zorno svjedoči o našim velikim razlikama u odnosu prema našoj bremenitoj prošlosti, koja dijeli čak i naše iseljenike u Kanadi!

Naime, kako smo objavili na portalu, Prekršajni je odjel čakovečkog Općinskog suda osudio umirovljenika Stjepana Horvata, zbog remećenja javnog reda i mira. Ovaj je otac troje djece, kako stoji u presudi, 11. veljače prošle godine u 2.50 sati, prilikom održavanja godišnje skupštine DVD Držimurec-Strelec, pod utjecajem alkohola od 1,03 g/kg, narušavao red i mir, i to na način da je u društvenom domu u Strelcu “nosio kapu beretku s ustaškim obilježjem, odnosno šahovnicom s prvim bijelim poljem i natpisom „Bog i Hrvati“!?

Na opisani je način, kako je zaključila sutkinja i predsjednica čakovečkog Prekršajnog suda Renata Višošević, na javnom mjestu isticao “zabranjene simbole i na taj način uznemiravao prisutne, remeteći javni red i mir”. O alkoholu ni riječ, sporna je, dakle, samo šahovnica zbog koje je temeljem čl. 178. st. 1., 2., i 3. te čl. 183 st 1. Prekršajnog zakona, odnosno čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, okrivljeni osuđen na 30 dana zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku od 12 mjeseci ne počini isti ili sličan prekršaj.

Budući da je šahovnica s prvim bijelim poljem bila tek dio ustaškog obilježja, a nalazila se i na krovu crkve sv. Marka u Zagrebu, kao i na lenti koju je nosio prvi predsjednik RH Franjo Tuđman te još drugim mjestima, odvjetnik Stjepana Horvata Davorin Karačić s pravom je najavio žalbu na presudu, koju je Zvonimir Gerber, heraldičar emeritus Družbe ‘Braća Hrvatskog Zmaja’, ocijenio „sramotnom“ jer nije utemeljena „niti na pravu, niti na činjenicama”.

Na izložbi, koju je postavio pod naslovom ‘Habsburški korijeni šahiranog polja karlovačkog grba’, kako je ukazao, izloženi su grbovi NDH, kao i NR Hrvatske.

- Oba totalitaristička sustava, unutar vlastitih grbova, koristila su grb s prvim bijelim poljem. Socijalistički grb s prvim bijelim poljem, visio je u Saveznom izvršnom vijeću, i to u prostoriji gdje je zasjedala delegacija Hrvatske, a ustaški grb iz vremena NDH, koji također sadržava prvo bijelo polje, iskopan je na Macelju iz masovne grobnice, ukazao je Gerber te napomenuo da je u Innsbrucku, u kući gradskog suca iz 15. stoljeća, na svodovima narisan u boji, hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Ako je tako, pitanje je tko je (sve) ovdje „lud“... Kome trebaju podjele oko povijesti, koje koče u sređivanju sadašnjosti i budućnosti?