Thompson? Zašto ne?

| 8.9.2017. u 09:34h | Objavljeno u Iz moga kuta

Imamo PDV previsok u odnosu na primanja, razmirice oko poreza, sporove oko obrazovanja i strukturnih reformi, veliko iseljavanje, lošu demografsku sliku …

Kraj svega toga uistinu bi bilo banalno da vlada padne zbog znaka na jednoj spomen ploči. Nezgodno je, doduše, što se sporna ploča nalazi u tamo gdje je bio ustaški logor, budući da se na njoj nalazi znak koji, gledajući s aktualnog stajališta, sadrži ne baš sretno odabrano geslo Za dom spremni (ZDS), ali primjerenog okolnostima odabira.

Naime, ZDS podsjeća na ustaški pozdrav Za poglavnika i dom spremni, iako oni u čiju je čast ploča postavljena, kao i oni koji su je postavili, nemaju baš nikakve veze s ustaškim režimom.

Nisu se, naime, pripadnici HOS-a, bez obzira što uzvikivali i što nosili, borili za poglavnika i njegov nedemokratski, rasistički sustav, već za demokratsku, višestranačku i slobodnu Hrvatsku.

Dakle, uzme li se u obzir kontekst, onda je uistinu olako reći da je (aktualni) ZDS fašistički pozdrav, pogotovo što se uzvik „Za dom“ čuo davno prije NDH...

No, nažalost, nekima je odjednom trn u oku “stara” ploča, iako pravorijek o ZDS nije lako naći ni pravosuđu. Naime, ZDS za neke je sudove nedopustiv, a za neke nije.

Štoviše, neki vele da njegovu zabranu ne bi podržao ni nadležan europski sud, odnosno sudovi drugih zemalja. Uostalom, znak HOS-a sa ZDS je registriran, pa koja bi onda bila podloga za njegovo nasilno uklanjanje?

Očigledno, uzmu li se u obzir svi aspekti ove složene problematike, ne bi se smjelo banalizirati i donositi nagle odluke koje bi unosile nepotreban razdor. Međutim, bez potonjeg neki ne mogu, pa ga pokušavaju stvoriti čak i oko koncerta Thompsona u Varaždinu.

Uistinu suludo, uzme li se u obzir da je njegov koncert za koji dan Zagrebu, a ne tako davno bio je u Ludbregu. A što reći na to što se sve može slušati i gledati svake godine krajem svibnja iz Kumrovca, a sve pod izlikom antifašizma?

Naime, Tito i njegovi komunisti nisu bili antifašisti. Oni su nisu digli protiv nacizma zbog njegovog nazadnjaštva, nego da bi se dokopali vlasti i pomogli ruskim komunistima, koji u prije toga sklapali dogovore s nacistima. Rat su komunisti iskoristili za početak svoje revolucije, koja je zemlju odvela u pogrešnom smjeru.

Umjesto demokratskog, stvarali totalitaristički sustav, koji je u svojoj biti bio sličniji fašizmu nego demokracijama. Usprkos tome, neki zbog uklanjanja Trga maršala Tita, kao i ploče, žestoko prosvjeduju, drugi se zgražavaju jer se „o ustašama i partizanima“ raspravlja u XXI. stoljeću.

Uistinu žalosno, ali krivnja za to opet je ponajviše u bivšem sustavu u kojem su današnje rasprave bile nezamislive, pa i strogo kažnjavane. A da su uistinu danas nužne, vidljivo je po veličanju Tita i njemu sličnih.