Što će biti ipak ovisi o nama

| 19.6.2018. u 20:22h | Objavljeno u Iz moga kuta

Sjednica Vlade RH, koja bi se trebala održati u varaždinskoj Županijskoj palači, mogla bi značiti puno za Varaždin, Varaždinsku županiju i sjever Hrvatske, ali isto tako mogla bi ispasti ništa više od simboličke „brige za ravnomjerni razvoj Hrvatske“. Što će od toga biti, naravno, ovisi od odlukama koje će biti donesene.

Sjednica će nedvojbeno biti itekako zapamćena, ukoliko se dogodi nešto slično kao što je bilo u Osijeku u kojem je Vlada također zasjedala. Naime, tu je većina točaka dnevnog reda bila posvećena poticanju razvoja Osijeka i Osječko-baranjske županije. Tako su potpisani više od 2 mlrd. kn vrijedni ugovori o dodjeli nepovratnih sredstava za projekte iz područja prometa i infrastrukture, gospodarstva, poduzetništva i obrta, energetike, uprave i regionalnog razvoja...

Na ovaj način Vlada, kako je rekao premijer Andrej Plenković, naglašava važnost ravnomjernog razvoja svih krajeva, podsjećajući da su zbog toga osnovali Savjet za Slavoniju i Baranju. Kamoli sreće da se tako nešto dogodi i u Varaždinu, odnosno Varaždinskoj županiji. No, to je teško očekivati iz dva ključna razloga.

Prvi je taj da Vlada još nije osnovala Savjet za središnju i SZ Hrvatsku, iako su još prošle godine to tražili župani pet županija, naglašavajući da bi time i one dobile mogućnost za koordinaciju provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova. Drugi, možda još važniji razlog skriva se iza odgovora na pitanje ima li u Varaždinu, Varaždinskoj županiji i sjeverozapadu Hrvatske projekata poput onih o kojima je Vlada odlučivala u Osijeku?

Podsjetimo, prva točka tamošnje sjednice bilo je izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, druga - zaključak u vezi s izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom, zatim dovršetka izgradnje Sveučilišnog kampusa u Osijeku, izgradnja IT parka u Osijeku, pa uspostava Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, uredba o osnivanju Arheološkog muzeja Osijek, zaključak u vezi s promicanjem ulaganja u Osječko-baranjsku županiju te niz zaključaka o darivanju državnih nekretina u vlasništvo gradova i općina, odnosno davanju prava služnosti radi navodnjavanja...

Što od toga je spremno na sjeveru? Gdje se i zašto, primjerice, “izgubio” projekt Tehnološkog parka Varaždin 2, koji je trebao biti okosnica razvoja Varaždina? Ili što je s kampusom? Vjerojatno će se ipak donijeti neke bitne odluke, kao što je darivanje nekretnina i možda rješenje za potraživanja u vezi JPP-a ili sufinanciranje EU projekata. No, to će biti daleko od onih u Osijeku jer, što se ima od dugoročnih projekata, izuzev brze pruge i ceste?