SDP na prekretnici

| 12.6.2018. u 21:10h | Objavljeno u Iz moga kuta

Izbori predsjednika, potpredsjednika te članova predsjedništva županijskih organizacija i odbora županijskih organizacija unutar SDP-a, koji su počeli prošlog vikenda u SDP-u, a nastavit će se idućeg, bitni su za tu stranku, ali ne i samo za nju. Naime, kao i HDZ, SDP je i dalje jedan od glavnih čimbenika na političkoj sceni, bez obzira na pad njihovog rejtinga.

Naime, ako se pita građane, glavnim strankama baš i ne uspijeva prepoznati ključne probleme i dati za njih rješenja na nacionalnoj političkoj sceni, kao ni lokalnoj, varaždinskoj. Potonje dobro pokazuju rezultati lanjskih lokalnih izbora, koji su doveli do promjena u Varaždinskoj županiji, kao i u Varaždinu. One su bile i još jesu za neke veliko iznenađenje, osobito povratak Čehoka, ali i Čačića, no to zapravo ne čudi jer su do tada vodeće stranke, SDP i HNS, propustile priliku za rješavanje ključnih problema, kao što su ulaganja i otpad u Brezju.

Oba ova propusta, koje su itekako osjetili na rezultatima izbora, usko su vezana uz prilike i postupke u HNS-u, odnosno SDP-u, koji su se ponašali kao da su rivali, a ne koalicijski partneri. Zbog toga se, primjerice, dogodilo da tek pred lokalne izbore bivši varaždinski gradonačelnik, ali i javnost, doznaje da njegovo rješenje za bale putem koncesije nema potporu Ministarstva zaštite okoliša, koje bi trebalo sufinancirati trajno rješenje za otpad odložen u Brezju. Naime, neki su u SDP-u računali da ukoliko bivši varaždinski gradonačelnik Goran Habuš ne riješi bale, onda on odlazi. To se i dogodilo, ali nije se dogodio drugi dio plana: SDP-ovo zauzimanje prostora HNS-a jer, jednostavno, građani nisu amnestirali ni SDP, što je i logično jer je u Varaždinu bio koalicijski partner HNS-a.

Da nisu riješene bale, a da je tu stiglo neko ozbiljno ulaganje s nacionalne razine ili izvana, možda bi i rezultati izbora bili drugačiji. No, ni toga nije bilo, što je posljedica ne samo (ne)rada na lokalnoj razini, nego činjenice da među utjecajnim ljudima na nacionalnoj razini gotovo nije bilo nikoga iz Varaždina, odnosno Varaždinske županije. Teško se, naime, sjetiti varaždinskog kadra, osobito iz SDP-a, u državnim ustanovama i poduzećima, a kamoli Vladi. To se, doduše, promijenilo, ali nakon dogovora HDZ-a i HNS-a.

Takve ozbiljne propuste SDP si u Varaždinskoj županiji ne bi smio više dopustiti, želi li ostati čimbenik na političkoj sceni gdje je još zahvaljujući samo jednom gradonačelniku i načelniku te vijećnicima u općinskim i gradskim tijelima. A hoće li to poboljšati, ovisi i o ishodu nedjeljnih izbora, koji bi trebao iznjedriti sposobne i poštene, koji se ne bave trivijalnostima, ideološkim svađama i samim sobom, a prije svega jasno stavljaju opće ispred osobnih interesa.