Rješenja, a ne svađe

| 14.8.2018. u 07:00h | Objavljeno u Iz moga kuta

Pojedini akteri na političkoj sceni, koji bi trebali raditi na razvoju svojih sredina i rješenju akutnih problema, kao da sami postaju problem.

Ne bave se, primjerice, teškoćama na koje nailaze potencijalni investitori, kao da ulaganja imamo na pretek ili nam uopće ne trebaju. Gotovo se ne bave ni (velikim) EU projektima. Kao i da njih ima napretek ili nam ne trebaju. Naravno, ne razbijaju ni glavu što se može napraviti za manje iseljavanja, odnosno veći natalitet, kao da je tu sve sjajno. I o drugim stvarima rijetko konstruktivno govore, a pogodovanjima svakojake vrste i sličnim stvarima uopće ne govore jer to valjda smatraju normalnim...

Dok naširoko zaobilaze spomenute teme, političke stranke i drugi akteri svoje i naše vrijeme, energiju i novac troše za trivijalnosti i obračune - međustranačke i unutarstranačke.

U unutarstranačkim obračunima sada nedvojbeno prednjači SDP. Natezanja oko toga hoće li ili neće doći do promjene na čelu stranke traju već mjesecima i ne vidi im se kraj. Umjesto da ponude rješenja za izazove s kojima se susrećemo, svakodnevno nude neko novo lice za predsjednika umjesto D. Berdardića kojeg, usput, opletu.

Takvi, žalosni postupci, spustili su se i na lokalnu, varaždinsku politiku scenu. Vjerojatno računajući na skori odlazak predsjednika SDP-a, zastupnik i bivši predsjednik ŽO SDP-a Mario Habek opleo je po njemu i stranačkim kolegama, ne birajući optužbe koje su i njega stavile u nezgodnu poziciju, kao što je priznanje da su ga neki žicali da uđu u odbore. Međutim, još manje promišljeno je ono što je uslijedilo. Naime, umjesto argumentiranog odgovora, ishitreno je donijeta odluka o pokretanju stegovnog postupka protiv njega, zahvaljujući čemu je Habek od nezadovoljnika već sada postao žrtva, što bi mogao dobro naplatiti... Ako već ne naplaćuje.

Ne manjka u Varaždinu, nažalost, ni međustranačkih obračuna. Štoviše, mogli bi se i izvoziti. Iz dana u dan traju prepucavanja na relaciji vlast-SDP. Sad im je tema tko je sve kriv za zastoj Aglomeracije i Aquatehniku, a već se u vezi toga najavljuje i posebna sjednica! Svađaju se i oko bala. Puno riječi i optužbi, ali se nije čula niti jedna pametna o tome kao se misle one riješiti. Sve do sada, kada se govori o mogućnost sudjelovanja u kupnji MBO-a u Brezju i drugih gradova, što je dobro iz više razloga.

Valjalo bi možda još razmisliti i o lokalnom referendumu jer posrijedi je veliki novac, ali otpale bi i optužbe za netransparentnost, podjelu plijena i tome slično.