Potencijala ima, a volje?

| 26.6.2018. u 12:55h | Objavljeno u Iz moga kuta

Puno inicijativa, najava i komunalnih radova, među kojima se po visini ulaganja izdvaja Aglomeracija Varaždin započeta, doduše, još za bivše vlasti, kao i nekoliko manjih - među kojima ima i onih koji izazivaju kontroverze – tako bi se, ukratko, mogla sažeti godina dana nove vlasti u Varaždinu.

No, komunalni zahvati, ma koliko bili vrijedi i poželjni, kao što je nesumnjivo uklanjanje bala iz Brezja, ne bi smjeli biti dovoljni ni za jedan grad, koji želi biti sredina ugodna za primjereno življenje, pa tako ni za Varaždin. Želi li se uistinu biti primjer kao što se najavljuje, nužno je poticati razvojne projekte, koji će doprinijeti otvaraju i zadržavanju dobrih radnih mjesta. No, možda prije svega konačno osmisliti gradsku strategiju razvoja... Ako to može Ivanec, koji svake godine donosi i akcijski plan, onda bi to trebao moći i Varaždin, koji ima, ako ništa drugo, više zaposlenih u upravi.

Nije da se dosad u Varaždinu nije radilo na strategiji razvoja i razvojnim projektima, ali tu se posrnulo. To najbolje pokazuje primjer TPV 2 CKOIE. Srećom, ima još potencijala, ali se treba ozbiljno primiti posla. Da se to shvaća, pokazuje prošlotjedni susret predstavnika Grada Varaždina s novim kineskim vlasnikom austrijskog Diamonda, čija je tvrtka kćer ne samo zakupac varaždinskog aerodroma, nego i vlasnik okolnih nekretina pa u budućnosti možda osvane i neko veće ulaganje, a ne samo uređenje hangara, piste i kontrolnog tornja. Aerodrom je potencijal, ali puno veća prilika za privlačenje kineskog ulaganja za Varaždin mogla bi se otvoriti najesen.

Naime, zahvaljujući tome što su Kinezi dobili Pelješki most, ali i našim turističkim potencijalima te položaju, Hrvatsku će posjetiti čelnik jedne od vodećih kineskih IT tvrtki skupa s još pedesetak suradnika. Upravo oni mogli bi doći i u Varaždin, i to ne samo zbog skladnosti gradske jezgre i povijesti, nego prvenstveno – stolnom tenisu!

Upravo je taj, u svijetu najmasovniji sport i varaždinski klub - koji je osvojio titulu prvaka RH nakon 13 godina (u olimpijskom ekipnom sportu), a za koji nastupaju svjetski igrači iz Kine na čelu s Ronaldom Ređepom - poveznica za mogući posjet o kojem se već razgovara i u Gradskoj vijećnici. Kako veli Ređep, Kinezi vide u Varaždinu potencijal te žele doživjeti autohtono, ali i ulagati u hotelski smještaj, transport...

Koliko su Kinezi ozbiljni, kako naglašava Ređep, govori i to da su tu već razgovarali s vlasnikom zemljišta na kojem bi mogao biti hotel odmorište, ali mogućnosti suradnje su daleko veći. Samo bi to trebalo prepoznati i ozbiljno se pripremiti jer su Kinezi stigli na naša vrata, samo ih treba još otvoriti i primjereno dočekati.