Pod pritiskom

Napisao/la: -

S pravosuđem, a osobito sudovima, duljinom suđenja i ishodima postupaka, nezadovoljstava ima na pretek. Kritike stižu od građana, pa do visokih dužnosnika... Tisuće starih predmeta, kojih ne bi bilo toliko da se na sudu ne ide zbog svega i svačega, zatim neočekivani preokreti, osobito kod zanimljivijih slučajeva, pa duljina njihovog trajanja... tek su neki od najčešćih prigovora, izuzme li se onaj o famoznoj visokoj korumpiranosti za koju zapravo nema valjanih dokaza, odnosno barem ne da postoji u
tolikoj mjeri kolika je percepcija.

Naravno, postoje neopravdani i opravdani prigovori u vezi presuda i suđenja, odnosno sumnje oko zanimljivijih slučajeva, kao što su one vezani uz isplatu otpremnina bivšim službenicama Varaždinske županije i Grada Varaždina. Opravdano, jer - bez obzira je li presuda (ne)utemeljena - više se ne bi smjelo događati da jedna jedinica lokalne samouprave nekome isplaćuju otpremnine, a (gotovo) istovremeno ga prima na posao druga ili čak ista jedinica! Ako to uistinu dopuštaju postojeći propisi i zakoni, onda ih treba žurno mijenjati. A ako onemogućavaju, ali ih neki zaobilaze, onda ti trebaju odgovarati.

Međutim, ishodi postupaka i njihovo trajanje, koji su česta meta prigovora, ne ovise samo o sucima, tužiteljstvu i zakonima, iako se kritike uglavnom odnose na njih. Naime, sudovi i tužitelji odluke ne donose po tome što „znaju vrapci“, već zakonu te dokazima i iskazima svjedoka, među kojima su i sudski vještaci.

Zorno to pokazuje i jedan drugi, također recentni varaždinski slučaj. Nepravomoćne kazne izrečene Ivanu Čehoku i Davoru Patafti, kao i Narcisi Huljev, dobrim dijelom se temelje na iskazu pokajnika, sudskog vještaka. On je, naime, pred USKOK-om govorio da je na „traženje“ precijenio Pataftinog zemljišta u Jalkovcu. Međutim, pred sudom je rekao nešto sasvim drugo.

- Ispod 5 posto moje poslovne aktivnosti se odnosilo na vještačenje za Grad Varaždin. Nikada nisam raspravljao s prvooptuženim vezano uz moje vještačenje. Kada sam izrađivao elaborat za Jalkovec, tada sam imao dokument da se radi o poslovnoj zoni, a kasnije sam saznao da se zapravo radi o mješovitoj zoni, koja je vrjednija. Dakle, vještačio sam kao da se radi o manje vrijednoj zoni, rekao je na sudu vještak - pokajnik.

Nije jasno zašto sud nije uzeo ovaj iskaz, a uzelo onaj pred USKOK-om, tim više ako je bilo pritiska. No, to će se, kao i druge dvojbe, morati razjasniti u nastavku slučaja u kojem ne treba baš ništa isključiti, pa ni oslobađajuću presudu, kad ima svjedoka i vještaka, koji toliko promjene svoj iskaz da bi valjalo razmisliti i o tome da vještaci budu stalno zaposleni na sudu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.