(Ne)vjerodostojno

| 14.9.2016. u 18:27h | Objavljeno u Iz moga kuta

Dok su u vrhu HDZ-a, kao što pokazuju rezultati nedjeljnih izbora, znalački prepoznali važnost vjerodostojnosti, umjerenosti i stručnosti u javnim istupima, neki baš ne drže do tih odlika nadajući se da građani brzo zaboravljanju i padaju na svakojake priče, ispade i obećanja. Komentatori su baš zbog toga predizbornu kampanju nazvali kampanjom (ne)vjerodostojnosti navodeći da je, primjerice, kandidat Živog zida kupio stan pod ovrhom, ambiciju za ulazak u Sabor pokazali osuđenici, a čelnik SDP-a iznenada progovorio o djedu ustaši, „vojnim lekarima“…

Da neki koji se žele (i dalje) baviti javnim pitanjima imaju uistinu ozbiljnih problema s (ne)vjerodostojnošću, ne vidi se samo na nacionalnoj političkoj pozornici i nacionalnim pitanjima, nego i lokalnoj. U Varaždinu se to proteklih dana možda najbolje vidjelo po reakcijama glede prijedloga za financiranje uklanjanja baliranog smeća uzimanjem kredita od 70-ak milijuna kuna. Iako nije riječ o malom kreditu, ipak se teško složiti da je riječ o „megalomanskom zaduženju“, kako je ocijenila Natalija Martinčević, potpredsjednica reformista, naglašavajući da neće dopustiti da „rezultate rada“ varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša građani „osjećaju još deset godina nakon njega otplaćujući dugove njegove nesposobnosti“. Međutim, ako je spomenuti kredit uistinu „megalomanski“, što li je onda desetak puta veće zaduženje za dogradnju škola i izgradnju dvorana? Je li, primjerice, izdvajanje tri tisuće eura za jedan kvadrat škole u sklopu javno-privatnog partnerstva na 25 ili 30 godina dokaz nečije sposobnosti ili nesposobnosti?

A što tek reći za istup čelnika reformista Radimira Čačića, koji je ustvrdio, ni manje ni više, da je „ekološka bomba“ u Brezju rezultat „nesposobnosti župana Varaždinske županije i gradonačelnika Varaždina“, odnosno to što nemaju „autoritet prema nadležnom ministarstvu i ministru“ da se riješi pa će ovaj problem riješiti on, i to „odmah na početku mandata nakon ulaska u Vladu“!? Čačić očigledno zaboravlja da su sastanci u vezi s balama, umjesto u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, održavani u Ministarstvu gospodarstva dok ga je on vodio i bio čak potredsjednik Vlade, a njihov rezultat bila je – danas sporna koncesija!?

Treba se prisjetiti i izjave prvog vlasnika MBO-a: “Čačić mi je prijetio sjekirom zbog smeća i osobnih interesa.”, koja nikada nije demantirana. Sve bi to varaždinski vijećnici trebali imati na umu prije glasovanja o kreditu, a posebice to da bale treba hitno riješiti, pa makar to bilo i nešto skuplje u odnosu na neki drugi model, ako je takav uopće moguć.