Na izbore? A za koga?

| 29.4.2019. u 23:28h | Objavljeno u Iz moga kuta

Kao ni na prethodnim, ne treba očekivati veliki odaziv birača ni na izbore za vijeća mjesnih odbora, koji će se ove nedjelje održati u Varaždinu. Istina, izlaznost ni ranijih godina nije bila osobita, odnosno kretala se između 20 do 30 posto.

Međutim, usprkos razmjerno slaboj dosadašnjoj izlaznosti, ove nedjelje trebali bi svi biti sretni ukoliko ona bude na razini ranijih godina. Naime, osim uobičajenih dvojbi oko smisla mjesnih odbora, Varaždincima, čini se, neće biti lako odlučiti kome dati povjerenje pa makar to bila najniža razina odlučivanja na kojoj se, kako se obično navodi, rješavaju samo komunalni i slični problemi.

Istina, obnavljale su se i još se obnavljaju ulice u Varaždinu, štoviše čak i nadvožnjaci, a ne manjka ni planova za velike projekte, poput onog za kućansku rampu. Međutim, ništa se ne zna što će biti s najvećim varaždinskim komunalnim problemom, koji grad “baroka i cvijeća” muči već desetljeće i pol. Naravno, riječ je o baliranom otpadu u vezi kojeg su se baš uoči izbora posebno usložnile (ne)prilike, budući da je tijelo za kontrolu javne nabave izvan snage stavilo odluku kojom je Gradsko vijeće bilo “izbrisalo” koncesiju pa sad Grad Varaždin opet ima dva obvezujuća pravna posla, a rješenja - nema.

Ima, doduše, novce osigurane u nadležnom državnom fondu te Plan sanacije Brezja, ali što se po njemu radi? Gromoglasno su se najavljivali raskidi ugovora i nova javna nabava za odvoz bala, ali od toga ništa. Već tjednima se očekuju rezultati novih analiza sadržaja bala, ali one nikako da ugledaju svjetlo dan pa da se razjasni stvarno stanje. A ukoliko se pokaže točnim da su prve analize bile lažne, kako što tvrdi vijećnik i potpredsjednik Gradskog vijeća Davor Patafta, Plan sanacije mogao bi i pasti! I što će onda značiti silni milijuni o kojima će protekli tjedan govorio državni tajnik Mario Šiljeg? Baš ništa!

U pravu je stoga varaždinski župan Radimir Čačić kad tvrdi da su bale sramota za grad, državu i pravosuđe pa na neki način i građana. Samo je zaboravio na političare, koji su najodgovorniji za ovo što je u Brezju. Ne čudi, jer oni, koji su imali ili još imaju “prste u balama”, gotovo su u svim političkim strankama... U strankama koje su na vlasti danas su zbog osporene odluke “zbunjeni i zabrinuti” pa pozivaju na međustranačke dogovore, stručna povjerenstva...

A što rade stranke u opoziciji u vezi bala? Izuzev jedne ili dvije, također ništa! Imaju li kakvo rješenje? Nemaju ni one, sudeći po onome što je javno poznato... Umjesto da već nude svoju opciju, dijele cvijeće i sade drveće, svede se zbog sitnica, bave se prosvjedima, kao da je i njima bitno nekog maknuti s vlasti, a za rješenja za bale i druge izazove “lako ćemo”...

I onda na izbore? A za koga?