Muljatori i vilenjaci

| 6.9.2016. u 12:48h | Objavljeno u Iz moga kuta

Ne želimo gubiti vrijeme, želimo mijenjati Hrvatsku s onim koja želi prijeći s riječi na djela, rekao je čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov predstavljajući sedam mjera o kojima ovisi s kime će stvarati novu vladu. Za mjere Mosta predsjednik SDP-a Zoran Milanović je tek ustvrdio da će se o njima razgovarati nakon izbora, a čelnik HDZ-a Andrej Plenković još i manje: da među njima ima stvari o kojima se može razgovarati, ali da je smanjenje plaća zastupnika i njihovo ograničavanje u lokalnoj upravi „banaliziranje rada državnih institucija“.

Osim ovih, čule su se još bolje obeshrabrujuće ocijene, poput one Milijana Brkića koji je rekao da se radi samo o „listi lijepih želja“. Nadalje je, međutim, otišao Krešo Beljak, čelnik HSS-a. -Božo Petrov je vilenjak. Doista mi je drag taj dečko, ali on nema pojma o politici. Nadam se da hrvatski birači neće dopustiti raznorazne ultimatume i ucjene i da neće dati da Mercedes vozi dijete koje nema vozački”, kazao je gradonačelnik Samobora za kojeg se ovih dana ustanovilo da je ozbiljnih problema sa zakonom nego što se mislilo - prije petnaestak godina osuđen je zbog krađa automobila.

Jasno da od onih koji su se ogriješili o zakon ne treba očekivati pohvale Mostovog zahtjeva da su osobe koje su počinile teška kaznena djela ne mogu biti kandidirane na izborne liste. Jasno je i da od onih sklonih muljanju i dodvoravanju pohvale ne može dobiti ni Mostov zahtjevi za izmjene zakona radi transparentnog financiranja stranaka, plaćanje rada zastupnika na temelju toga koliko rade, kao ni uvjet da u Sabor s preferencijalnim glasom umjesto jednog, ulaze tri kandidata. Nitko od velikih stranaka još nije stao ni uz Mostov zahtjev za izmjenu Ovršnog zakona, što ne čudi s obzirom na njihovo dosadašnje ponašanje. Naime, prvi potez SDP-a i partnera u predzadnjem sazivu Sabora bilo je ukidanje javnih ovršitelja koji su trebali biti tek posrednici između vjerovnika i dužnika, odnosno pomagač u rješavanju duga na najmanje bolan način kako se ne bi događalo da se novci skidaju s računa bez ikakvog znanja dužnika, kao što se danas čest slučaj. To bi, međutim, značilo da bi neki utjecajni odvjetnički uredi izgubili masnu zaradu jer bi bili isključeni iz ovrha, pa se preko medija kojima su danas vlasnik krenulo u hajku na ovršitelje na koje je danas i HDZ zaboravio…

Očigledno, izuzme li se zahtjevi za nižom RTV pretplatom koji su u razini najava besplatnih udžbenika, prijevoza i sl., Mostove mjere i uvjeti uglavnom nisu populistički, već ozbiljni zahtjevi koji bi Hrvatsku mogli uistinu učiniti boljom pa makar u jednom manjem dijelu. Naravno, ako Most prije toga dobije odgovarajuću podršku na nedjeljnim izborima.