Kuda nas to vodi?

| 22.4.2019. u 21:56h | Objavljeno u Iz moga kuta

Već poznata, stara dvojba hoće li okupljeni oko građanske inicijative Varaždinsko smeće (i dalje) prosvjedovati ili će se za svoje ciljeve pokušati izboriti unutar sustava - razriješena je ovaj tjedan. Nažalost, ne onako kako bi za društvo bilo najbolje, dakle unutar sustava, odnosno putem izbora, primjerice, iako je za to pružena prilika.

Naime, pred građanima Varaždina su izbori za vijeća mjesnih odbora koji se uglavnom bave komunalnim problemima, a u to spada i zbrinjavanje smeća zbog kojeg se dva puta prosvjedovalo... Na najavljenom prosvjedu smeće, međutim, neće biti u prvom planu, već će se prosvjedovati zbog „dokazanog pritiska“ Grada Varaždina i komunalnog poduzeća na jednog člana građanske inicijative, djelatnika Sveučilišta Sjever. No, je li uistinu prosvjeda vrijedan dopis u kojem Grad Varaždin traži od Sveučilišta Sjever očitovanje o tvrdnjama da tu rade (i) kvaziznanstvenici, odnosno da se radi o “muljatorskoj” ustanovi i „kaljuži koju nije uspio srediti ni DORH“?

Ne radi li se zapravo o stvarima koje bi trebalo javno razjasniti, budući da se Sveučilište financira iz državnog proračuna, a pitanje je, čini se, kome i za što sve idu ti novci? Ili je nešto drugo razlog vrlo ozbiljnim diskvalifikacijama? Je li zahtjev da se razjasni (ne)utemeljenost ovih diskvalifikacija - i sukladno tome postupi - uistinu napad na autonomiju sveučilišta i slobodu govora? Ne radi li se o zlouporabi slobode govora, ukoliko spomenute izjave nemaju uporišta?

Iste dvojbe mogu se postaviti i u vezi drugog „dokaza o pritisku“: tužbe Čistoće, koja je – povučena. Da nije, bilo bi zanimljivo vidjeti kakvo bi stajalište sud zauzeo u vezi diskvalifikacije „pljačka“ pa makar se pisala pod navodnicima, budući da su sudovi ocijenili opravdanim otkaz radnici, koja je napisala da mora raditi na blagdan pa traži dadilju koju može platiti jer ima „veliku plaću“...

A što tek reći o tome da su u tijeku ili završili postupci protiv novinara samo zato što su pisali o, primjerice, preletima političara iz stranke u stranku, spaljivanju smeća ili ocjene da se ne mogu očekivati rezultati od netkog tko „nema osjećaj za javni novac“? Ti postupci trajali su i traju godinama, a je li se netko solidarizirao, bunio ili prosvjedovao?

Štoviše, umjesto toga na FB stranicama Varaždinsko smeće može se pročitati da „novinari šute o povučenoj tužbi jer su ovisni“, da „klijentelistički novinari ili bolje dojavni rade kad im se poput poslušnih peseka da aport: Grizi, a oni po naredbi čak i repekom mašu“... Ako mogu ovo pisati, onda njihovi autori i imenuju takve novinare i medije ili - zašute! Ili žele svako malo izlaziti na ulice, kao u susjednim sredinama? Kuda to vodi?