Dosta je sporenja, trebaju projekti!

| 19.9.2017. u 09:32h | Objavljeno u Iz moga kuta

Svega stotinjak dana nakon redovnih lokalnih izbora javila su se u Varaždinu nagađanja o krizi vlasti te preslagivanju vladajuće većine, iako zapravo uopće nije jasno tko je sve čini.

Zna se, doduše, da su okosnica većine Glas za Varaždin i HDZ, budući da potonji ima predsjednika Gradskog vijeća, koji je izjavio da krize vlasti – nema, premda probleme nije negirao.

Nasuprot tome, nitko se iz Glasa danima nije oglasio o “krizi vlasti”, iako njegovi čelnici govore o svemu i svačemu. Štoviše, u njihovo se ime prijeti čak i izborima „pohlepnom HDZ-u“, koji bi “smjenjivao pročelnike, direktora gradskih tvrtki”…

Ukazujući da nema smisla reagirati na takve tvrdnje, ipak se javio gradonačelnik Ivan Čehok i čelnik Glasa za Varaždin. Kaže da je suradnja s HDZ-om više nego korektna, što potkrepljuje redovnim mjesečnim sastancima, koji rezultiraju i zajedničkim incijativama, kao što je posljednja u vezi stanova za liječnike.

Dodaje da nema govora o tome da bi se netko na nekoga ljutio, ali isto tako priznaje da postoje različiti pogledi na neke stvari. Iako ne govori oko čega se razilaze, jedna od spornih točaka je preustroj uprave.

Zalažući se za novi ustroj upravnih odjela, HDZ ukazuje da je i Glas bio za zaseban odjel za kulturu. No, danas, kao da se na to zaboravilo.

Štoviše, čini se da se ništa ne bi mijenjalo u Gradskoj vijećnici, pa ispada da su u njoj svi sjajno radili u mandatu G. Habuša, izuzev - njega!?

HDZ i Glas za Varaždin nikako da se dogovore i oko gradskih poduzeća te institucija, osobito tko bi ih trebao voditi.

Posljedica toga su vrludanja: neke njihove čelnike se smjenjuje, a druge ostavlja, iako bi trebalo biti obrnuto, barem prema rezultatima rada, koji bi trebali biti glavni, ako ne i jedini kriterij (ne)ostanka.

Budući da oko toga nema suglasnosti, ništa se ne događa. Izuzetak su Gradski bazeni. Tu je prvom čovjeku “presudio” NO, kojeg većinom čine članovi Glasa. A tvrdi se da je za foteljama pohlepan - HDZ!?

Glavna točka prijepora između koalicijskih partnera ipak su projekti, točnije njihov izostanak. Njih nema, izuzme li se Aglomeracija, pa će biti zanimljivo vidjeti tko će dalje voditi Varkom. I zašto.

Nasuprot tome, Varaždinska županija, čiji su čelnici često u Zagrebu i slažu upravu, ima što pokazati. Naravno, može se raspravljati tko je za to (sve) zaslužan, ali slatka je to muka u odnosu na Grad Varaždin gdje se gotovo nema o čemu takvom raspravljati od silnih “istraživanja”, sukobljavanja...

Potiču se ionako brojni sporovi, umjesto da se radi na projektima kojih neće biti, kao što pokazuje i primjer Varaždinske županije, bez središnje vlasti. Stoga se ne treba brinuti za sudbinu HDZ-a, već Varaždina, njegovih građana i čelnika, ako se neki ne opamete...