Birači na mukama

| 30.5.2017. u 12:25h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Izuzev stranački opredijeljenih, birači Varaždina i Varaždinske županije bili su na mukama uoči prvog kruga lokalnih izbora, a i sada su uoči drugog kruga.

Vrijedi to i za članove HDZa i njegove simpatizere, čijem je kandidatu Alenu Runcu drugi krug izmakao za svega 16 glasova.

Zahvaljujući tome, ove nedjelje ponovno se za mjesto varaždinskoga župana bori, uz Predraga Štromara, i Radimir Čačić, koji su od bliskih suradnika postali – vrlo oštri suparnici.

To možda najbolje potvrđuju jumbo plakati o „lideru“ i „nesposobnom uhljebu“, kao i navodi o tome tko što (ni)je izgradio i sl. Ako bi se sudilo samo na temelju spomenutog plakata, ne bi trebalo biti teško glasovati.

Međutim, ako se bolje razmisli, pitanje je što stoji iza „lidera“ i „uhljeba“, odnosno (ne)izgradnje u Varaždinskoj županiji. Naime, činjenica je da u Varaždinu i Varaždinskoj županiji nema u tijeku velikih ulaganja, a da su svojedobno napravljena velika ulaganja u škole i dvorane. Međutim, cijene toga je bila (pre)velika.

To se vidi ne samo po financijskom trošku, koji je preopteretio županijski i gradski proračun - pa se zato svaki čas Vladu (ne)opravdano moli i kudi da pomogne - nego i sudskim repovima spornog JPP-a.

Od njih se Čačić znalački „zaštitio“, čak i time da je potpisivanje ugovora delegirao Štromaru…

Nažalost, sudski sporovi nisu zaobišli ni drugu veliku investiciju – poticajnu stanogradnju POS u Varaždinu. Dobro se zna se tko je sve projektirao i zašto baš tako.

Primjerice, zašto je umjesto centralnog, moralo biti manje učinkovito etažno grijanje. Nadalje, zna se i tko je gradio, kao i tko su bili podizvođači, među kojima je bilo i onih kojima se plaćalo gotovo u minutu...

Iako im je godinama dobro išlo, glavni partneri na projektu POS-a su se razišli, ali nakon toga na sudu je završio – samo jedan. To je itekako otvorilo sumnje (i) oko te optužnicu.

No, Čehok nema samo tu, nego još dvije optužnice, zbog čega Alen Kišić opravdano govori će u nedjelju biti zapravo o referendumu o tome želite li da Grad Varaždin vodi osoba kojoj se sudi da ga je oštetila.

To se, međutim, znalo i ranije, pa je pitanje hoće li sada „upaliti“, odnosno hoće li to akceptirati birači u Varaždinu, koji su u „vremenu alternativnih“ činjenica i pod utjecajem relativizacije sudskih postupaka – kojoj su doprinijeli čak i neki utjecajni duhovnici – već ocijenili da je veće zlo političko uhljebljivanje, nego eventualna osuđujuća presuda i ponovni izlazak na izbore, pogotovo jer se dobro zna da su se oko navodne štete za proračun razišli i vještaci, kao i da je kaznenu prijavu zbog bala podnio Goran Habuš u ime HNS-ovih gradskih vijećnika.

Za potonje je zacijelo znao i Čačić, kojeg su sa županovog trona maknuli vijećnici HDZ-a i HSLS-a, nakon čega je krenuo sukob dojučerašnjih suradnika, a cijenu su platili - građani. No, hoće li sve to i još koješta sada zaboraviti, kao što su, čini se, sukobljeni?